Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

PS-b-P4VP(PDP) comb-shaped supramolecules: nanorods and thin films for nanotemplating

13 maart 2009

Promotie: mw. W. van Zoelen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: PS-b-P4VP(PDP) comb-shaped supramolecules: nanorods and thin films for nanotemplating

Promotor(s): prof.dr. G. ten Brinke

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Supramoleculen vormen sjabloon voor nieuwe nanomaterialen

Een polymeer is een lang ketenmolecuul dat is opgebouwd uit kleinere moleculen, te vergelijken met een kralenketting. Sinds de introductie van bakeliet in 1909, is er een grote verscheidenheid aan synthetische polymeren ontwikkeld. Hoewel deze polymeren uiteenlopende eigenschappen hebben, hebben de meeste één overeenkomst: net als water en olie mengen ze niet met elkaar. Polymeerchemici profiteren van deze eigenschap door verschillende polymeerketens aan elkaar te verbinden. Dit kan vergeleken worden met het aan elkaar knopen van de staarten van een hond en een kat. Beide dieren willen zo ver mogelijk van elkaar weg lopen, maar kunnen niet verder komen dan hun lichaam lang is. Een polymeerketen is echter niet veel langer dan enkele tientallen nanometers (een nanometer = één miljardste meter), en daarom kan een verzameling van deze zogenaamde blokcopolymeren van elkaar scheiden in hele kleine geordende structuren. Deze structuren kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als sjablonen om nanostructuren van anorganische materialen te maken, welke toegepast zouden kunnen worden in computergeheugens. Omdat de verkregen structuren veel kleiner zijn dan de structuren die met de huidige technieken worden verkregen, kan dit resulteren in nog snellere computers met een hogere geheugencapaciteit.

In haar promotieonderzoek combineerde Wendy van Zoelen een blokcopolymeer van polystyreen (PS) en poly(4-vinyl pyridine) (P4VP) met een kleiner ketenmolecuul, pentadecylfenol (PDP), waardoor zogenaamde kam-achtige supramoleculen ontstaan. Hieruit kunnen nieuwe geordende structuren worden verkregen. Zij onderzocht onder andere hoe deze structuren gebruikt kunnen worden als een sjabloon om nieuwe nanomaterialen te maken.

Wendy van Zoelen (Groningen, 1981) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials, afdeling Polymeerchemie.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 februari 2019

  RUG gunt bouw Feringa Building aan Ballast Nedam

  De bouwkundige aanbestedingsprocedure voor de bouw van onze nieuwe Feringa Building is binnenkort afgerond: Ballast Nedam gaat het indrukwekkende gebouw voor Beta-technisch onderwijs en onderzoek bouwen op de Zernike Campus.

 • 20 februari 2019

  De ongebruikelijke erfelijkheid van telomeerlengte

  Bij de overerving van telomeerlengte spelen epigenetische effecten een belangrijke rol. Zeker een derde van de overerving is epigenetisch van aard. Dat concluderen Groninger onderzoekers, die voor het eerst een schatting van dit fenomeen konden maken...

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.