Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

New insights in the follow-up of differentiated thyroid carcinoma

04 maart 2009

Promotie: mw. A.C.M. Persoon, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: New insights in the follow-up of differentiated thyroid carcinoma

Promotor(s): prof.dr. B.H.R. Wolffenbuttel, prof.dr. P.L. Jager

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nacontrole schildklierkanker nauwkeuriger

Gedifferentieerd schildkliercarcinoom is een zeldzame en meestal goed behandelbare vorm van kanker. Na behandeling keert de ziekte echter vaak terug. Patiënten moeten daarom hun hele leven onder controle blijven. De tumormerkstof thyreoglobuline (Tg) in het bloed speelt een belangrijke rol bij de nacontrole.

Uit onderzoek van promovendus Adrienne Persoon blijkt dat Tg met een nieuwe test beter kan worden aangetoond dan met de gebruikelijke testmethode. De nieuwe methode lijkt bruikbaar om terugkerend schildkliercarcinoom in een vroeger stadium vast te stellen. De precieze betekenis van lage concentraties Tg is overigens nog onduidelijk.

Wanneer de patiënt een verhoogde TSH-waarde heeft (een hormoon dat de schildklier stimuleert), kan de hoeveelheid Tg nauwkeuriger gemeten worden. Met injecties recombinant humaan TSH (rhTSH) kan de hoeveelheid TSH kunstmatig verhoogd worden. Uit onderzoek van Persoon blijkt echter dat dit de diagnostische opbrengst van Tg meting amper verbetert. Omdat de methode bovendien duur is en bij de patiënten angst en zorgen over kanker oproept, verbetert deze methode de nacontrole niet.

Adrienne Persoon (Uithuizen, 1978) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Endocrinologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Persoon werkte de afgelopen drie jaar in het Martini Ziekenhuis, nu vervolgt zij haar opleiding tot internist in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws