Sterrenkijkdagen 2 t/m 5 april

25 maart 2009

Op donderdag 2 t/m zondag 5 april worden voor de 33ste maal de landelijke sterrenkijkdagen georganiseerd. Tijdens deze dagen kan het publiek op een groot aantal plaatsen in het land kennis maken met de wondere wereld van de sterrenkunde.

In Groningen wordt dit verzorgd door de Blaauw-sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen en de Groningse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Bij helder weer kunt u 's avonds genieten van de sterrenhemel en meer te weten komen over het heelal tijdens de lezingen (voor jong en oud!). Dus als u nog nooit door een sterrenkijker heeft gekeken of meer wilt weten het heelal, dan moet u zeker een van de avonden bezoeken!

Maan en Saturnus

De Blaauw-sterrenwacht zal van donderdag 2 t/m zaterdag 4 april geopend zijn vanaf 20.00 uur. Tijdens de avonden zullen diverse lezingen gehouden worden: een introductie over sterrenkunde en diverse lezingen over specifieke onderwerpen. Bij helder weer kunt u de sterrenwacht koepel bezoeken en zelf onder andere de Maan en de planeet Saturnus bekijken. Ook zal de sterrenhemel getoond worden vanaf het dak van het gebouw. Daarnaast is er de interactieve wetenschapstentoonstelling van ScienceLinx  en een speciaal kinderprogramma. De toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Kindertuin Paddepoel

Op zondag 5 april zal de Groningse afdeling van de KNVWS vanaf 19.00 uur telescopen opstellen en lezingen houden in de Kindertuin aan de Coronastraat 1. Leden van de vereniging zullen u vertellen wat er aan de sterrenhemel te zien is. Ook hier is de toegang gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Bereikbaarheid

De Blaauw-sterrenwacht bevindt zich bovenop de Bernoulliborg, een van de universiteitsgebouwen op het Zerniketerrein aan de noord-west kant van de stad Groningen. Dit gebouw is goed bereikbaar met zowel de auto als met het openbaar vervoer. De sterrenwachtkoepel is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Dit omdat er twee trappen genomen moeten worden om in de koepel te komen. De zalen waar de lezingen gehouden worden, zijn wel toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Noot voor de pers

Informatie: