Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sterrenkijkdagen 2 t/m 5 april

25 maart 2009

Op donderdag 2 t/m zondag 5 april worden voor de 33ste maal de landelijke sterrenkijkdagen georganiseerd. Tijdens deze dagen kan het publiek op een groot aantal plaatsen in het land kennis maken met de wondere wereld van de sterrenkunde.

In Groningen wordt dit verzorgd door de Blaauw-sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen en de Groningse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Bij helder weer kunt u 's avonds genieten van de sterrenhemel en meer te weten komen over het heelal tijdens de lezingen (voor jong en oud!). Dus als u nog nooit door een sterrenkijker heeft gekeken of meer wilt weten het heelal, dan moet u zeker een van de avonden bezoeken!

Maan en Saturnus

De Blaauw-sterrenwacht zal van donderdag 2 t/m zaterdag 4 april geopend zijn vanaf 20.00 uur. Tijdens de avonden zullen diverse lezingen gehouden worden: een introductie over sterrenkunde en diverse lezingen over specifieke onderwerpen. Bij helder weer kunt u de sterrenwacht koepel bezoeken en zelf onder andere de Maan en de planeet Saturnus bekijken. Ook zal de sterrenhemel getoond worden vanaf het dak van het gebouw. Daarnaast is er de interactieve wetenschapstentoonstelling van ScienceLinx  en een speciaal kinderprogramma. De toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Kindertuin Paddepoel

Op zondag 5 april zal de Groningse afdeling van de KNVWS vanaf 19.00 uur telescopen opstellen en lezingen houden in de Kindertuin aan de Coronastraat 1. Leden van de vereniging zullen u vertellen wat er aan de sterrenhemel te zien is. Ook hier is de toegang gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Bereikbaarheid

De Blaauw-sterrenwacht bevindt zich bovenop de Bernoulliborg, een van de universiteitsgebouwen op het Zerniketerrein aan de noord-west kant van de stad Groningen. Dit gebouw is goed bereikbaar met zowel de auto als met het openbaar vervoer. De sterrenwachtkoepel is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Dit omdat er twee trappen genomen moeten worden om in de koepel te komen. De zalen waar de lezingen gehouden worden, zijn wel toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Noot voor de pers

Informatie:
- prof. dr. R.F. Peletier 050-3634073
- Theo Jurriens 06-53 81 69 59

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...