Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Jan Debbaut benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Presentatie van Moderne en Hedendaagse Beeldende Kunst’

15 februari 2009

Drs. Jan Debbaut is per 15 februari 2009 benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Presentatie van Moderne en Hedendaagse Beeldende Kunst’. Debbaut heeft in de voorbije 25 jaar - eerst als conservator en daarna als directeur van diverse musea in drie verschillende landen en adviseur van talloze instellingen en organisaties - een rijke en vanaf het begin ook uitgesproken internationale ervaring opgedaan met vrijwel alle facetten van de hedendaagse kunstwereld.  

Jan Debbaut (Temse, 1949) studeerde kunstgeschiedenis en oudheidkunde aan de Rijksuniversiteit Gent. In 1974 begon hij zijn loopbaan als curator van het ICC – de voorloper van het huidige MuHKA - in Antwerpen. Later werd hij directeur tentoonstellingen van het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel. Van 1988 tot 2003 was hij directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven waar hij onder andere de nieuwbouw realiseerde. Daarna was hij in Londen directeur collecties van de Tate- musea.

Gedurende al die jaren realiseerde Debbaut vele tentoonstellingen in en voor buitenlandse musea (o.a. diverse inzendingen voor de Belgische en Nederlandse paviljoens op de Biennale van Venetië) en was hij lid van talrijke advies- en aankoopcommissies, besturen van binnen- en buitenlandse kunstinstellingen (o.a. algemeen secretaris van CIMAM - Conseil Internationale des Musées d’Art Contemporain) en jury’s (o.a. de Turner Prize).

Sinds 2006 is Debbaut in Londen werkzaam als zelfstandig curator en consultant. De afgelopen twee jaar was hij o.a. curator van de grote rondreizende overzichtstentoonstelling Gilbert & George in Europa en de Verenigde Staten enwerkte hij als adviseur bij de oprichting en bouw van het nieuwe UCCA (Ullens Center for Contemporary Art) in Beijing.

Als bijzonder hoogleraar zal Jan Debbaut werkzaam zijn op het gebied van de presentatie van moderne en hedendaagse beeldende kunst en zal hij deel uitmaken van de leerstoelgroep Moderne Kunstgeschiedenis.

Laatst gewijzigd:05 april 2018 12:14

Meer nieuws

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 03 december 2018

  Huidig onderzoek naar terpen en wierden in beeld

  Annet Nieuwhof, Johan Nicolay (beiden Archeologie RUG) en Jeroen Wiersma (Kenniscentrum Landschap) brengen een nieuw boek uit over de stand van zaken in het onderzoek van het terpen- en wierdenland.