Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Een vergelijking van West- Europa en China gedurende de zeer lange 18e eeuw

25 februari 2009

Onderwerp van de lezing zijn de meest recente debatten met betrekking tot 'the Great Divergence', het ontstaan van een enorm verschil in welvaart en economische dynamiek in de periode 1750-1850 tussen West Europese en de rest van de wereld. Centraal staat een vergelijking van Engeland en China. De stelling wordt verdedigd dat de economieen van deze twee landen voor de eerste industriële revolutie niet werden gekenmerkt door treffende overeenkomsten zoals auteurs als Pomeranz, Frank en Goldstone beweren, maar door fundamentele verschillen. De kans dat Engeland zou industrialiseren acht hij immens veel groter dan de kans dat China's economie toentertijd een dergelijke transformatie zou ondergaan.

Peer Vries is hoogleraar Global Economic History aan het Instituut voor Economische en Sociale Geschiedenis van de Universiteit Wenen. Hij schreef onder meer: Via Peking back to Manchester: Britain, the Industrial Revolution and China (2003)

Organisatie: Economische en Sociale Geschiedenis 2008-2009

Spreker: Peer Vries

Titel: Een beetje eender maar uiteindelijk toch vooral anders - Een vergelijking van West- Europa en China gedurende de zeer lange 18e eeuw

Plaats: Academiegebouw zaal A3, Broerstraat 5

Datum: 25 februari 2009

Tijdstip: 16.15-17.30 uur

Informatie: Richard Paping, tel. 050-3637252, e-mail: r.f.j.paping@rug.nl

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...