Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Een vergelijking van West- Europa en China gedurende de zeer lange 18e eeuw

25 februari 2009

Onderwerp van de lezing zijn de meest recente debatten met betrekking tot 'the Great Divergence', het ontstaan van een enorm verschil in welvaart en economische dynamiek in de periode 1750-1850 tussen West Europese en de rest van de wereld. Centraal staat een vergelijking van Engeland en China. De stelling wordt verdedigd dat de economieen van deze twee landen voor de eerste industriële revolutie niet werden gekenmerkt door treffende overeenkomsten zoals auteurs als Pomeranz, Frank en Goldstone beweren, maar door fundamentele verschillen. De kans dat Engeland zou industrialiseren acht hij immens veel groter dan de kans dat China's economie toentertijd een dergelijke transformatie zou ondergaan.

Peer Vries is hoogleraar Global Economic History aan het Instituut voor Economische en Sociale Geschiedenis van de Universiteit Wenen. Hij schreef onder meer: Via Peking back to Manchester: Britain, the Industrial Revolution and China (2003)

Organisatie: Economische en Sociale Geschiedenis 2008-2009

Spreker: Peer Vries

Titel: Een beetje eender maar uiteindelijk toch vooral anders - Een vergelijking van West- Europa en China gedurende de zeer lange 18e eeuw

Plaats: Academiegebouw zaal A3, Broerstraat 5

Datum: 25 februari 2009

Tijdstip: 16.15-17.30 uur

Informatie: Richard Paping, tel. 050-3637252, e-mail: r.f.j.paping@rug.nl

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws