Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Een vergelijking van West- Europa en China gedurende de zeer lange 18e eeuw

25 februari 2009

Onderwerp van de lezing zijn de meest recente debatten met betrekking tot 'the Great Divergence', het ontstaan van een enorm verschil in welvaart en economische dynamiek in de periode 1750-1850 tussen West Europese en de rest van de wereld. Centraal staat een vergelijking van Engeland en China. De stelling wordt verdedigd dat de economieen van deze twee landen voor de eerste industriële revolutie niet werden gekenmerkt door treffende overeenkomsten zoals auteurs als Pomeranz, Frank en Goldstone beweren, maar door fundamentele verschillen. De kans dat Engeland zou industrialiseren acht hij immens veel groter dan de kans dat China's economie toentertijd een dergelijke transformatie zou ondergaan.

Peer Vries is hoogleraar Global Economic History aan het Instituut voor Economische en Sociale Geschiedenis van de Universiteit Wenen. Hij schreef onder meer: Via Peking back to Manchester: Britain, the Industrial Revolution and China (2003)

Organisatie: Economische en Sociale Geschiedenis 2008-2009

Spreker: Peer Vries

Titel: Een beetje eender maar uiteindelijk toch vooral anders - Een vergelijking van West- Europa en China gedurende de zeer lange 18e eeuw

Plaats: Academiegebouw zaal A3, Broerstraat 5

Datum: 25 februari 2009

Tijdstip: 16.15-17.30 uur

Informatie: Richard Paping, tel. 050-3637252, e-mail: r.f.j.paping@rug.nl

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...