Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The endothelium in sepsis: Inflammatory response and progenitor cell involvement

23 februari 2009

Promotie: N. Rafat, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The endothelium in sepsis: Inflammatory response and progenitor cell involvement

Promotor(s): prof.dr. G. Molema, prof.dr. B.A. Yard, prof.dr. G.C. Beck

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Endotheel belangrijk bij bloedvergiftiging

Het endotheel is de bekleding van de binnenwand van de bloedvaten, en speelt een belangrijke rol in het ziekteverloop bij de gevaarlijke, soms zelfs dodelijke aandoening sepsis (bloedvergiftiging). Neysan Rafat bestudeerde de ontstekingsreacties van het endotheel bij sepsis én de rol die uit het beenmerg afkomstige endotheel-voorlopercellen (EPC’s) hierbij spelen.

Rafat bestudeerde onder meer de kettingreacties die de stoffen LPS en CORM3 in het endotheel in gang zetten wanneer sepsis optreedt. Ook onderzocht hij de hoeveelheid EPC’s in het bloed van gezonde vrijwilligers en patiënten die aan bloedvergiftiging overleden waren. Rafat concludeert dat sepsis de functie van endotheelcellen sterk kan beïnvloeden. De behandeling van bloedvergiftiging kan wellicht verbeterd worden door de werking van de endotheelcel te beïnvloeden.

Neysan Rafat (Turkije, 1979) studeerde geneeskunde in Heidelberg en Basel. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Levenswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), en het universitair ziekenhuis van Heidelberg, waar hij thans werkt als kinderarts in opleiding.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...