Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Counterregulation to acute and recurrent hypoglycemia in rats

20 februari 2009

Promotie: S.D. Bouman, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Counterr egulation to acute and recurrent hypoglycemia in rats

Promotor(s): prof.dr. A.J.W. Scheurink

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Diabetesmedicatie en antwoorden van het lichaam op hypoglycemie

Stephan Bouman onderzocht de regulering van de suikerspiegel in het bloed en vooral de tegenregulerende responsen op hypoglycemie (te laag suikergehalte). Daarnaast onderzocht hij hoe en waarom deze responsen verminderen bij herhaalde hypoglycemie. Alle experimenten werden uitgevoerd in ratten.

Glucose in het bloed is essentieel voor de energievoorziening van het lichaam en er zijn daarom verschillende mechanismen om het glucosegehalte te reguleren. Bij veel glucose in het bloed wordt glucose onder invloed van het hormoon insuline in de weefsels opgenomen. Insuline vormt daarmee het belangrijkste mechanisme om te hoge glucosegehaltes tegen te werken. Als het glucosegehalte daarentegen te laag wordt (hypoglycemie), zijn er meerdere mechanismen die dit tegengaan, met als belangrijkste de hormonen glucagon en adrenaline. Samen met de andere mechanismen zorgt dit voor een effectieve tegenregulering van lage glucosespiegels.

Voor patiënten met diabetes is de situatie echter anders. Diabetes gaat gepaard met hoge glucosegehaltes en wordt daarom behandeld met glucoseverlagende medicijnen, bijvoorbeeld insuline. Dit resulteert regelmatig in hypoglycemie en diabetespatiënten zijn daarom erg afhankelijk van een goede tegenregulering. Bovendien is gebleken dat herhaalde hypoglycemie leidt tot steeds lagere tegenregulerende responsen. De reden hiervoor is niet bekend.

De belangrijkste bevinding van Bouman is dat de tegenregulerende mechanismen op een uiterst complexe manier gereguleerd worden, met als doel het glucosegehalte boven een bepaald minimum te houden. Tevens toont hij aan dat een specifieke neurale route in de hypothalamus hierbij belangrijk is. Met een aantal experimenten met herhaalde hypoglycemie bewijst hij dat ook in ratten een vermindering van de tegenregulerende responsen optreedt.

Stephan Bouman (Nieuw-Lekkerland, 19730 studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn promotieonderzoek uitvoerde bij de vakgroep Neuroendocrinologie, onderzoeksschool BCN. Het werd gefinancierd door het Diabetes Fonds Nederland. Inmiddels werkt Bouman als farmacoloog bij het farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk, in Kopenhagen, waar hij onderzoek doet in verband met de ontwikkeling van nieuwe insulinebehandelingen.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 16 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...