Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Parkinson's disease: Neuroimaging and clinical studies on cognition and depression

18 februari 2009

Promotie: mw. J. Koerts, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Parkinson's disease: Neuroimaging and clinical studies on cognition and depression

Promotor(s): prof.dr. K.L. Leenders, prof.dr. W.K. Brouwer

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Parkinson treft meerdere hersenfuncties tegelijk

Dat de ziekte van Parkinson leidt tot traagheid, stijfheid en beven, is vrij algemeen bekend. Minder bekend is dat de ziekte naast het motorische domein van de hersenen, ook het cognitieve en het emotionele domein aantast. Janneke Koerts onderzocht in hoeverre de aantasting van deze verschillende domeinen samenhangt.

Het onderzoek laat zien dat de symptomen van Parkinson binnen de motorische, cognitieve en emotionele domeinen met elkaar samenhangen of elkaar overlappen. Binnen het motorische en cognitieve domein treedt de-automatisatie op: informatieverwerking gaat niet langer vanzelf, maar de patiënt moet dit nadrukkelijk controleren. Ook is het voor patiënten moeilijker nieuwe vaardigheden of automatismen aan te leren.

De depressie die door Parkinson wordt veroorzaakt, kan een negatieve invloed hebben op het cognitieve functioneren van de patiënt. Een depressie bij de ziekte van Parkinson is echter moeilijk vast te stellen, aangezien de symptomen van depressie en van Parkinson elkaar overlappen.

Janneke Koerts (Delfzijl, 1981) studeerde psychologie te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Zij werkt thans als universitair docent aan de faculteit Gedrags- en Maatschappij wetenschappen van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...