Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Water-in-oil emulsions as adjuvant inactivated vaccines

18 februari 2009

Promotie: T. Jansen, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Water-in-oil emulsions as adjuvant inactivated vaccines

Promotor(s): prof.dr. D. Hoekstra, prof.dr. V.E.J.C. Schrijns

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

De effectiviteit van vaccins kan worden vergroot door gebruik van water-in-olie emulsies. Maar waardoor komt dat eigenlijk? Promovendus Theo Jansen onderzocht enkele eigenschappen van water-in-olie emulsies.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat verschillende emulsies met niet-metaboliseerbare minerale olie effectiever zijn dan Miglyol 840, een metaboliseerbare olie. Ook blijkt dat de effectiviteit toeneemt naarmate de druppelgrootte in de emulsie groter wordt. Wanneer gebruik wordt gemaakt van een water-in-olie emulsie blijkt het immuunsysteem beter te functioneren, dan wanneer gebruik wordt gemaakt van emulsies van het type olie-in-water of het type water-in-olie-in-water, ook al zijn de hulpcomponenten identiek. Bijwerkingen van water-in-olie lijken verminderd te kunnen worden door de dosis te verkleinen. De effectiviteit van het vaccin hoeft hierdoor niet te verminderen, als de hoeveelheid antigeen per dosis maar gelijk blijft.

Theo Jansen (Venray, 1961) studeerde Analytische Chemie te Venlo. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Celbiologie van het UMCG en bij de dierfarmaceutische firma Intervet te Boxmeer, waar hij werkzaam is als onderzoeker.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  UMCG onderzoekt effect behandeling met virtual reality voor fantoompijn

  Het UMCG doet mee aan een groot internationaal onderzoek naar een nieuwe behandeling van fantoompijn. Bij deze behandeling krijgen patiënten trainingen met behulp van virtual reality en augmented reality.