Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Functionalization and special properties of surface-grafted polypeptide films

13 februari 2009

Promotie: J. Luijten, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Functionalization and special properties of surface-grafted polypeptide films

Promotor(s): prof.dr. A.J. Schouten

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen 

 

Strakke ordening verbetert plastic elektronica

Elektronische en opto-elektronische toepassingen zoals licht-emitterende diodes (LEDs), zonnecellen, LCD schermen, sensoren en (reversibele) data-opslag systemen zijn steeds meer gebaseerd op dunne lagen van organische materialen. Over het algemeen zorgt een hoge mate van ordening en oriëntatie van de toegepaste moleculen voor een aanzienlijke verbetering van de eigenschappen en prestaties van deze dunne organische lagen.

Polypeptide lagen met geënte oppervlakten zijn materialen die in potentie geschikt zijn voor de fabricage van zulke sterk geordende systemen. Ze worden gemaakt met behulp van de zogenaamde ‘grafting from’ techniek. De chemische veelzijdigheid van synthetische polypeptiden maakt het mogelijk om een breed scala aan functionele zij- en/of eindgroepen te introduceren.

De specifieke secundaire structuur (in dit geval alpha-helix) van de toegepaste polypeptiden geeft aanleiding tot interessante fysische eigenschappen zoals een unidirectioneel macrodipool moment en/of conformationele diversiteit door externe stimuli. Ook kan de dikte van de oppervlakte-geënte polypeptide lagen vrij nauwkeurig worden gereguleerd van enkele nanometers tot meer dan 100 nanometer door variatie van de reactieparameters.

Jeroen Luijten verkent in zijn proefschrift de chemische functionalisatie en de bijzondere fysische eigenschappen van oppervlakte-geënte polypeptide lagen. Qua functionalisatie is onder meer gekeken naar de mogelijkheid om polymeriseerbare zijgroepen in te bouwen in het polymeer teneinde de helix oriëntatie in de geënte lagen loodrecht te kunnen fixeren door middel van crosslinking. Het bleek ook mogelijk om de uiteinden van de geënte polymeerketens te voorzien van C60 moleculen. Verder is de azimuth helix oriëntatie in geënte polyglutamaat lagen bestudeerd en zijn geënte polyaspartaat lagen gemaakt waarvan de helix draairichting reversibel gemanipuleerd kan worden.

Jeroen Luijten (Amsterdam, 1975) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials, afdeling Polymeerchemie. Luijtens nieuwe werkgever is Ashland B.V.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...