Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Functionalization and special properties of surface-grafted polypeptide films

13 februari 2009

Promotie: J. Luijten, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Functionalization and special properties of surface-grafted polypeptide films

Promotor(s): prof.dr. A.J. Schouten

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen 

 

Strakke ordening verbetert plastic elektronica

Elektronische en opto-elektronische toepassingen zoals licht-emitterende diodes (LEDs), zonnecellen, LCD schermen, sensoren en (reversibele) data-opslag systemen zijn steeds meer gebaseerd op dunne lagen van organische materialen. Over het algemeen zorgt een hoge mate van ordening en oriëntatie van de toegepaste moleculen voor een aanzienlijke verbetering van de eigenschappen en prestaties van deze dunne organische lagen.

Polypeptide lagen met geënte oppervlakten zijn materialen die in potentie geschikt zijn voor de fabricage van zulke sterk geordende systemen. Ze worden gemaakt met behulp van de zogenaamde ‘grafting from’ techniek. De chemische veelzijdigheid van synthetische polypeptiden maakt het mogelijk om een breed scala aan functionele zij- en/of eindgroepen te introduceren.

De specifieke secundaire structuur (in dit geval alpha-helix) van de toegepaste polypeptiden geeft aanleiding tot interessante fysische eigenschappen zoals een unidirectioneel macrodipool moment en/of conformationele diversiteit door externe stimuli. Ook kan de dikte van de oppervlakte-geënte polypeptide lagen vrij nauwkeurig worden gereguleerd van enkele nanometers tot meer dan 100 nanometer door variatie van de reactieparameters.

Jeroen Luijten verkent in zijn proefschrift de chemische functionalisatie en de bijzondere fysische eigenschappen van oppervlakte-geënte polypeptide lagen. Qua functionalisatie is onder meer gekeken naar de mogelijkheid om polymeriseerbare zijgroepen in te bouwen in het polymeer teneinde de helix oriëntatie in de geënte lagen loodrecht te kunnen fixeren door middel van crosslinking. Het bleek ook mogelijk om de uiteinden van de geënte polymeerketens te voorzien van C60 moleculen. Verder is de azimuth helix oriëntatie in geënte polyglutamaat lagen bestudeerd en zijn geënte polyaspartaat lagen gemaakt waarvan de helix draairichting reversibel gemanipuleerd kan worden.

Jeroen Luijten (Amsterdam, 1975) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials, afdeling Polymeerchemie. Luijtens nieuwe werkgever is Ashland B.V.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.