Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Samenwerking tussen huisarts en specialist. Wat vinden de patiënten en de dokters?

11 februari 2009

Promotie: mw. A.J. Berendsen, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Samenwerking tussen huisarts en specialist. Wat vinden de patiënten en de dokters?

Promotor(s): mw.prof.dr. B. Meyboom-de Jong

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Patiënt en huisarts: specialist moet sneller en beter informeren

Keuzevrijheid in de zorg staat niet bovenaan de prioriteitenlijst van patiënten, zo blijkt uit onderzoek van Annette Berendsen naar de samenwerking tussen huisartsen en specialisten. Dit lijkt vermoedens van beleidsmakers te weerspreken. Patiënten vinden het belangrijker dat zij goed worden geïnformeerd na ontslag uit het ziekenhuis. Ook willen ze dat brieven van specialisten sneller naar de huisarts worden gestuurd. Huisartsen zijn het hiermee eens.

Voor haar promotieonderzoek nam Berendsen interviews en vragenlijsten af bij huisartsen, specialisten en patiënten. Huisartsen en specialisten willen graag een persoonlijke band met elkaar opbouwen, zo blijkt. Huisartsen hopen dat de specialisten daardoor beter zullen begrijpen hoe zij werken. Specialisten hopen door het persoonlijke contact de toestroom van patiënten te kunnen vergroten of verkleinen. De slechte telefonische bereikbaarheid van huisartsen bemoeilijkt de samenwerking, vinden de specialisten. De informatiebehoefte van patiënten is heel wisselend, zo blijkt verder. Maar een klein deel van de patiënten is geïnteresseerd in prestatiegegevens van zorginstellingen.

Annette Berendsen (Haarlem, 1951) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling huisartsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Het onderzoek werd (mede) gefinancierd door ZonMw, Menzis en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Berendsen werkt bij de disciplinegroep Huisartsgeneeskunde van het UMCG en is huisarts in Leeuwarden.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws