Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Low-cost antibiotic delivery system for the treatment of osteomyelitis in developing countries

09 februari 2009

Promotie: H.N. Rasyid, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Low-cost antibiotic delivery system for the treatment of osteomyelitis in developing countries

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Busscher, prof.dr. H.C. van der Mei, prof.dr. J.R. van Horn

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Goedkoop alternatief voor medicijn bot-infectie

Voor de behandeling van osteomyelitis, een gevaarlijke infectie van bot of beenmerg, wordt in westerse landen veel gebruik gemaakt van antibiotica houdende kralen. Deze plexiglas-achtige kralen worden ingebracht in het bot, waar zij hun werkzame stof afgeven. Deze medicijnen kunnen in ontwikkelingslanden vaak niet gebruikt worden, omdat ze te duur zijn.

Promovendus Hermawan Nagar Rasyid onderzocht de werkzaamheid van de kralen die orthopedisch chirurgen in Indonesië zelf met de hand maken, om geld te besparen. Deze kralen zijn niet effectief tegen botontstekingen, zo blijkt. Echter, door kleine veranderingen aan te brengen in de productiemethode, kunnen op een goedkope manier antibiotica houdende kralen worden vervaardigd die even werkzaam zijn als commercieel verkrijgbare kralen. Dit biedt hoop voor patiënten in landen waar de commercieel verkrijgbare kralen niet verkrijgbaar of te duur zijn. In westerse landen zou met de methode geld bespaard kunnen worden.

Hermawan Nagar Rasyid (Jakarta, Indonesië, 1957) is praktiserend orthopaedist te Bandung, Indonesië. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Biomaterialen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...