Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Low-cost antibiotic delivery system for the treatment of osteomyelitis in developing countries

09 februari 2009

Promotie: H.N. Rasyid, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Low-cost antibiotic delivery system for the treatment of osteomyelitis in developing countries

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Busscher, prof.dr. H.C. van der Mei, prof.dr. J.R. van Horn

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Goedkoop alternatief voor medicijn bot-infectie

Voor de behandeling van osteomyelitis, een gevaarlijke infectie van bot of beenmerg, wordt in westerse landen veel gebruik gemaakt van antibiotica houdende kralen. Deze plexiglas-achtige kralen worden ingebracht in het bot, waar zij hun werkzame stof afgeven. Deze medicijnen kunnen in ontwikkelingslanden vaak niet gebruikt worden, omdat ze te duur zijn.

Promovendus Hermawan Nagar Rasyid onderzocht de werkzaamheid van de kralen die orthopedisch chirurgen in Indonesië zelf met de hand maken, om geld te besparen. Deze kralen zijn niet effectief tegen botontstekingen, zo blijkt. Echter, door kleine veranderingen aan te brengen in de productiemethode, kunnen op een goedkope manier antibiotica houdende kralen worden vervaardigd die even werkzaam zijn als commercieel verkrijgbare kralen. Dit biedt hoop voor patiënten in landen waar de commercieel verkrijgbare kralen niet verkrijgbaar of te duur zijn. In westerse landen zou met de methode geld bespaard kunnen worden.

Hermawan Nagar Rasyid (Jakarta, Indonesië, 1957) is praktiserend orthopaedist te Bandung, Indonesië. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Biomaterialen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  UMCG onderzoekt effect behandeling met virtual reality voor fantoompijn

  Het UMCG doet mee aan een groot internationaal onderzoek naar een nieuwe behandeling van fantoompijn. Bij deze behandeling krijgen patiënten trainingen met behulp van virtual reality en augmented reality.