02 februari 2009

Promotie: P.H.J. van Bilsen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Effects of structure, morphology and heparin(-like) coatings on the tissue reaction to poly(ethylene terephtalate)

Promotor(s): mw.prof.dr. M.J.A. van Luyn

Faculteit: Medische Wetenschappen

Mogelijke stap in verbetering medische implantaten

Door medische implantaten met de synthetische coating RGTA te behandelen, kan de afweerreactie van het lichaam tegen de implantaten verminderd worden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Paul van Bilsen.

Wanneer er een medisch implantaat in het lichaam wordt geplaatst, treedt er een afweerreactie op: de vreemdlichaamsreactie (VLR, een vorm van ontsteking). Wanneer de ontsteking chronisch wordt, kunnen complicaties ontstaan en moet tot heroperatie worden overgegaan.

Van Bilsen onderzocht de afweerreactie die ontstaat na implantatie van PET (polyethylene terephthalate), een kunststof die veel wordt gebruikt in kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Gebruik van een coating met heparine, een natuurlijke ontstekingsremmende stof vermindert de VLR niet, zo blijkt. Waarschijnlijk breekt het lichaam de heparine af. Een coating met een synthetische heparine-achtige stof, RGTA, blijkt de VLR wel te verminderen. De onderzoeksresultaten zijn veelbelovend, maar voordat de coating kan worden toegepast, moeten eerst de langetermijneffecten nog worden onderzocht.

Paul van Bilsen (Maastricht, 1975) studeerde gezondheidswetenschappen te Maastricht. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), in samenwerking met het Medtronic Bakken Research Center in Maastricht, dat het onderzoek ook grotendeels financierde. Van Bilsen werkt als labhoofd bij Dnalysis te Maastricht..

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39