Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Expositie Universiteitsmuseum over Darwins wereld: mens, natuur en evolutie

11 februari 2009

Welkom in de wereld van Charles Darwin (1809-1882), een expositie over het leven en werk van ’s werelds beroemdste natuuronderzoeker. De expositie neemt u mee door het leven en werk van Darwin.

Er is geen wetenschapper van wie we zoveel weten. Darwin bewaarde alles wat hij schreef. In 1859, nu 150 jaar geleden, publiceerde Darwin zijn studie On the origin of species by means of natural selection. Met een overweldigende hoeveelheid bewijs zet hij hierin uiteen dat de evolutie van alle levensvormen wordt gedreven door natuurlijke selectie.

De tentoonstelling is opgebouwd rondom drie thema’s. Darwins leven in Engeland, zijn reis om de wereld aan boord van HMS Beagle en zijn bijdrage aan de wetenschap, de volgens sommigen nog steeds omstreden evolutietheorie.
In de expositie in het Universiteitsmuseum zijn meer dan tweehonderd diersoorten op verrassende wijze opgesteld. Van Amerikaanse modderduivel tot purperen suikervogel, van Javaanse kievit tot voetbaloctopus. Deels betreft het de collectie die eerder in het inmiddels gesloten Natuurmuseum te zien was.

De tentoonstelling is onderdeel van de lustrumactiviteiten van de Rijksuniversiteit Groningen, die dit jaar haar 395 jarig bestaan viert.
Het Universiteitsmuseum is ook een van de deelnemers aan het Darwinjaar 2009 waarin vele musea en instellingen samenwerken

Van 13 februari 2009 tot 10 januari 2010 te zien in het Universiteitsmuseum Groningen, geopend di. t/m zo van 13-17 uur.

Zie ook: website Universiteitsmuseum

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...