Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rubiconsubsidie voor Samuel Mareel

26 januari 2009
Samuel Mareel
Samuel Mareel

Samuel Mareel heeft een Rubiconsubsidie ontvangen voor zijn onderzoek over het Testament Rhetoricael (1561) van de Brugse dichter Eduard de Dene. Dit onderzoek gaat na door welke factoren het beeld van de dichter in deze tekst werd bepaald. Dankzij de subsidie kan Mareel met ingang van 1 februari 2009 12 maanden werken aan dit onderzoek op de afdeling Oudere Nederlandse Letterkunde van de RUG.  Rubicon beurzen zijn postdoc-subsidies voor pas gepromoveerde onderzoekers.

Samuel Mareel studeerde Germaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit Gent en promoveerde in december 2007 aan dezelfde instelling op een proefschrift over de literaire omkadering van stedelijke feesten ter ere van het huis Habsburg-Bourgondië in Vlaanderen en Brabant (1432-1561). In 2008 was hij als fellow van de Belgian American Educational Foundation verbonden aan de universiteit van Californië in Berkeley. Dankzij een Rubiconsubsidie van NWO kan hij nu twaalf maanden op de afdeling Oudere Nederlandse Letterkunde van de Rijksuniversiteit Groningen werken aan een onderzoek over het Testament Rhetoricael (1561) van de Brugse dichter Eduard de Dene.

Bequeathing the Self

In zijn Testament, een autograaf, verzamelde De Dene meer dan 300 van zijn gedichten. Een van de meest in het oog springende kenmerken van deze verzameling is de sterk biografisch gekleurde inhoud, die het Testament tot een van de oudste literaire ‘egodocumenten’ in het Nederlands maakt. Bequeathing the Self - Auctorial self-representation in Eduard de Dene’s Testament Rhetoricael wil enkele van de factoren onderzoeken die het beeld van de dichter in de tekst hebben bepaald. De Dene’s zelfrepresentatie zal worden benaderd vanuit twee groepjes vragen. Deze houden allebei verband met het genre van de verzameling, namelijk het literaire testament. Het project wil allereerst nagaan of en waarom de auteur het beeld van zichzelf bewust heeft geconstrueerd. Vertrekkende vanuit recente theorieën over het relationele karakter van het vroegmoderne ‘zelf’ hoopt Bequeathing the Self vervolgens tot een beter begrip te komen van de manieren waarop en de mate waarin deze zelfrepresentatie beïnvloed werd door de stedelijke context waarin De Dene werkte en in het bijzonder door de mensen met wie hij omging.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:14
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.