Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rubiconsubsidie voor Samuel Mareel

26 januari 2009
Samuel Mareel
Samuel Mareel

Samuel Mareel heeft een Rubiconsubsidie ontvangen voor zijn onderzoek over het Testament Rhetoricael (1561) van de Brugse dichter Eduard de Dene. Dit onderzoek gaat na door welke factoren het beeld van de dichter in deze tekst werd bepaald. Dankzij de subsidie kan Mareel met ingang van 1 februari 2009 12 maanden werken aan dit onderzoek op de afdeling Oudere Nederlandse Letterkunde van de RUG.  Rubicon beurzen zijn postdoc-subsidies voor pas gepromoveerde onderzoekers.

Samuel Mareel studeerde Germaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit Gent en promoveerde in december 2007 aan dezelfde instelling op een proefschrift over de literaire omkadering van stedelijke feesten ter ere van het huis Habsburg-Bourgondië in Vlaanderen en Brabant (1432-1561). In 2008 was hij als fellow van de Belgian American Educational Foundation verbonden aan de universiteit van Californië in Berkeley. Dankzij een Rubiconsubsidie van NWO kan hij nu twaalf maanden op de afdeling Oudere Nederlandse Letterkunde van de Rijksuniversiteit Groningen werken aan een onderzoek over het Testament Rhetoricael (1561) van de Brugse dichter Eduard de Dene.

Bequeathing the Self

In zijn Testament, een autograaf, verzamelde De Dene meer dan 300 van zijn gedichten. Een van de meest in het oog springende kenmerken van deze verzameling is de sterk biografisch gekleurde inhoud, die het Testament tot een van de oudste literaire ‘egodocumenten’ in het Nederlands maakt. Bequeathing the Self - Auctorial self-representation in Eduard de Dene’s Testament Rhetoricael wil enkele van de factoren onderzoeken die het beeld van de dichter in de tekst hebben bepaald. De Dene’s zelfrepresentatie zal worden benaderd vanuit twee groepjes vragen. Deze houden allebei verband met het genre van de verzameling, namelijk het literaire testament. Het project wil allereerst nagaan of en waarom de auteur het beeld van zichzelf bewust heeft geconstrueerd. Vertrekkende vanuit recente theorieën over het relationele karakter van het vroegmoderne ‘zelf’ hoopt Bequeathing the Self vervolgens tot een beter begrip te komen van de manieren waarop en de mate waarin deze zelfrepresentatie beïnvloed werd door de stedelijke context waarin De Dene werkte en in het bijzonder door de mensen met wie hij omging.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:14
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 06 juni 2018

  Nadruk op bloed, zweet en tranen veranderde medische wetenschap

  Bloed, urine, melk, zweet en sperma. Dat deze stoffen niet alleen voor medici, scheikundigen of biologen interessant zijn, bewijst de promotie van historicus Ruben Verwaal. Hij heeft onderzochthoe artsen de lichaamssappen bestudeerden in de achttiende...

 • 06 juni 2018

  Opgraving vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip in de Noordoostpolder begonnen

  Met het blootleggen van een baardmankruik startte Burgemeester Aucke van der Werff van gemeente Noordoostpolder samen met maritiem archeoloog Yftinus van Popta woensdagmiddag de opgraving van een vroeg 18e-eeuws vrachtschip. De opgraving in agrarisch...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...