Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Eerste Mandema-stipendia voor talentvolle arts-onderzoekers

09 januari 2009

Twee recent gepromoveerde artsen van het UMCG hebben de eerste Mandema-stipendia ter waarde van 100.000 euro ontvangen. Deze persoonsgebonden beurs ondersteunt artsonderzoekers bij het combineren van hun opleiding tot medisch specialist met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Dr. Martin de Borst en dr. Terry Derks, respectievelijk in opleiding tot internist en kinderarts, ontvingen de beurzen uit handen van Folkert Kuipers, decaan en lid van de Raad van Bestuur van het UMCG. De uitreiking vond plaats tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het UMCG op 8 januari 2009.

Een universitair medisch centrum heeft behoefte aan artsen die onderzoekservaring hebben, breed georiënteerd en gepromoveerd zijn en bovendien uitstekend medicus zijn. Daarvoor is een lang opleidingstraject nodig van vaak meer dan zes jaar. Voor getalenteerde artsonderzoekers die tijdens hun studie of vlak daarna hun proefschrift hebben afgerond en een academische carrière ambiëren, is de opleiding tot medisch specialist vaak een hindernis. Immers, gedurende de opleiding is er nauwelijks ruimte voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

Talent behouden

Om het enthousiasme voor het onderzoek tijdens de opleiding vast te houden en om deze talenten te behouden voor een toekomstige academische positie, ontwikkelde het UMCG het Mandema-stipendium. Behalve een persoongebonden geldbedrag van minimaal 60.000 euro, bestaat de ondersteuning ook uit begeleiding door een mentor en de opleider tijdens het traject.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het effect van de toevoeging van vitamine D aan de standaardbehandeling van patiënten met een chronische nierziekte. Derks gaat onderzoek doen naar de suikerstofwisseling bij jonge patiënten met een stoornis in de vetverbranding.

Het Mandema-stipendium is een logisch vervolg op het MD/PhD-traject, dat studenten Geneeskunde en Tandheelkunde al de mogelijkheid biedt om hun studie te combineren met promotieonderzoek. Het stipendium is in 2008 ingesteld en zal jaarlijks aan maximaal drie kandidaten worden uitgereikt.

Mandema

Het Mandema-stipendium is vernoemd naar prof.dr. Enno Mandema (1921), emeritus hoogleraar Interne Geneeskunde in het UMCG. Mandema startte zijn studie Geneeskunde in 1939, maar moest deze tijdens de Duitse bezetting onderbreken. Hij werd tewerkgesteld in Duitsland, maar wist na een half jaar terug te keren in Nederland, waar hij onderdook. In deze periode lukte het hem - met behulp van zijn studieboeken - zijn studie te vervolgen en af te studeren in 1948. Hij promoveerde cum laude in 1956 en werd in 1960 benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde. Mandema heeft vele jaren het werk in de kliniek gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek op hoog niveau. Hij begeleidde talloze promovendi naar een succesvolle afronding van hun promotietraject. Mandema was een artsonderzoeker in hart en nieren en een inspirerend voorbeeld voor vele jonge artsonderzoekers. In 1986 ging Mandema met emeritaat.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws