Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Ambipolar and self-assembled organic electronics

09 januari 2009

Promotie: E.C.P. Smits, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Ambipolar and self-assembled organic electronics

Promotor(s): prof.dr. D.M. de Leeuw, prof.dr. P.W.M. Blom, prof.dr. B. de Boer

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Plastic elektronica: onderzoek naar ambipolaire transistors en zelf-geassembleerde monolagen

‘Organische elektronica’ is elektronica waarin het geleidende materiaal niet een metaal is maar een plastic, een zogenaamde organische halfgeleider. Onderzoek op het gebied van organische elektronica richt zich voornamelijk op p-type halfgeleiders. Echter, organische elektronische circuits zouden beter functioneren als er organische n-type halfgeleiders beschikbaar waren. Die zijn er niet, daarom is de wetenschap nu op zoek naar ambipolaire halfgeleiders. Ambipolaire halfgeleiders kunnen zowel p-type als n-type geleiding geven.

Edsger Smits ontwikkelde een model om het ladingstransport te beschrijven van ambipolaire transistors. Smits laat zien dat het model gebruikt kan worden om de stroom en spanningen in transistors te beschrijven. Experimentele data geven een goede overeenkomst met het model. Ambipolaire transistors geven in bepaalde gevallen licht door middel van recombinatie van ladingen in het kanaal. Dit effect is op verschillende manieren bestudeerd. Uiteindelijk is CMOS-achtige logica gedemonstreerd door ambipolaire transistors te combineren in ring oscillatoren.

Verder maakte Smits elektronica door zelf-assemblage en bestudeerde het ladingstransport door zelf-geassembleerde monolagen (SAM). Hij demonstreert een technologie om moleculaire juncties te maken op een 150mm wafer. De moleculaire juncties geven nieuwe inzichten in het elektrische transport door moleculen. Verder demonstreert hij geïntegreerde schakelingen door middel van zelf-geassembleerde monolaag veld-effect transistors (SAMFET), waar de halfgeleider spontaan een monolaag vormt op het gate dielektricum. Als een eerste stap is een functioneel circuit gemaakt waar 300 SAMFETs gecombineerd zijn in een 15 bit code generator.

Edsger Smits (Huizen, 1979) studeerde technische natuurkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials en gefinancierd door het Dutch Polymer Institute (DPI). Smits gaat verder als onderzoeker bij het Holst Center in Eindhoven.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 16 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...