Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Architectural study of photosynthetic complexes

09 januari 2009

Promotie: S. Kereiche, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Architectural study of photosynthetic complexes

Promotor(s): prof.dr. E.J. Boekema

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Structuuronderzoek naar fotosynthese

Planten en andere fotosynthetische organismen kunnen met behulp van zonlicht water en CO2 omzetten in suikers. Omdat bij deze reactie zuurstof vrijkomt, is de fotosynthese een van de belangrijkste chemische reacties op onze planeet. Een miljard jaar geleden zorgden met name cyanobacteriën met deze reactie voor het ontstaan van een atmosfeer waarin wij kunnen ademen. Om de reactie uit te voeren beschikt de biologische plantencel over twee fotosystemen, fotosysteem 1 (PSI) en fotosysteem 2 (PSII). Beide zijn grote membraaneiwitten, die zijn ingebed in het zogenaamde thylakoid membraan. Ze werken in serie.

Het onderwerp van het proefschrift van Sanni Kereïche is het geven van een beschrijving van structuuronderzoek aan PSI and PSII complexen die samen met hun antennesystemen als lichtverzamelaar functioneren. De antennes van PSI en PSII worden respectievelijk door Lhca and LHCb eiwitten gevormd. Deze informatie helpt om een beter begrip te krijgen over eiwit-eiwit interacties in de PSI en PSII supercomplexen. Onderdeel van de karakterisatie van deze supercomplexen is het verkrijgen van informatie over subeenheidlokalisatie. Diverse organismen behorend tot de cyanobacteriën, rode algen en hogere planten werden bestudeerd met een combinatie van biochemische en elektronenmicroscopische technieken, waaronder losse deeltjes beeldverwerking. Met de verkregen resultaten is een beter begrip van de opbouw van supercomplexen en de architectuur van de complete thylakoid membraan verkregen.

Sanni Kereïche (Frankrijk, 1981) studeerde Molecular Biophysics aan de universiteit Pierre et Marie Curie Paris VI. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Biophysical Chemistry van de RUG en gefinancierd door de EU.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.