Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Anastomotic leakage. Risk assessment in gastrointestinal surgery

07 januari 2009

Promotie: mw. A. Karliczek, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Anastomotic leakage. Risk assessment in gastrointestinal surgery

Promotor(s): prof.dr. T. Wiggers

Faculteit: Medische Wetenschappen

  

Drain vermindert niet de kans op naadlekkage na een buikoperatie

Bij buikoperaties wordt vaak een gedeelte van de darm verwijderd. Hoe zorgvuldig de darmuiteinden ook aan elkaar worden gehecht, in zo’n tien procent van de gevallen treedt naadlekkage op. Met behulp van een drain kan overtollig vocht worden afgevoerd en kan in sommige gevallen naadlekkage voorkomen worden, zo wordt algemeen verondersteld.

Uit het promotieonderzoek van Anne Karliczek blijkt echter dat het plaatsen van drains de kans op naadlekkage niet vermindert. De veronderstelling dat laag gedoseerde bestraling van de darm een negatief effect heeft op de genezing na hechting, is onjuist, zo toont Karliczek verder aan. Ook toont zij aan dat zuurstofgebrek een darmnaad kan verzwakken. Dit zuurstofgebrek kan onder meer ontstaan door hart- en vaatziekten, diabetes en (onvermijdbare) verwijdering van bloedvaten door de chirurg.

Anne Karliczek (Hannover, 1971) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door de J.K. de Cock Stichting en de Nijbakker Morra Stichting. Karliczek is thans in opleiding tot gastrointestinaal chirurg in het Haukeland Universiteitsziekenhuis te Bergen, Noorwegen.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...