Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Protein secretion and disulfide bond handling in Bacillus subtilis

07 januari 2009

Promotie: R.H.M. Kouwen, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Protein secretion and disulfide bond handling in Bacillus subtilis

Promotor(s): prof.dr. J.M. van Dijl

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Eiwituitscheiding van Bacillus subtilis onderzocht

De bacterie Bacillus subtilis is belangrijk in het onderzoek naar de manier waarop zogeheten gram-positieve bacteriën eiwitten produceren. Ook wordt de bacterie toegepast in de biotechnologische industrie als een “cellulaire fabriek” voor productie van eiwitten. Hoewel steeds duidelijker wordt hoe B. subtilis eiwitten produceert, blijft het moeilijk de bacterie hiertoe ook daadwerkelijk aan te zetten.

Promovendus Thijs Kouwen onderzocht hoe B. subtilis eiwitten met zwavelbruggen produceert, en ontwikkelde nieuwe strategieën om de productie van deze eiwitten te verbeteren. Ook deed hij nieuwe inzichten op in de werking van het antibacteriële eiwit sublancin 168, en ontdekte hij totnogtoe onbekende mechanismen waarmee B. subtilis eiwitten uitscheidt. De resultaten kunnen van belang zijn bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Thijs Kouwen (Groningen, 1979) studeerde biologie te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Medische Microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd gefinancierd door het BACELL Health programma van de EU. Kouwen blijft ook na zijn promotie werkzaam als onderzoeker in het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  UMCG onderzoekt effect behandeling met virtual reality voor fantoompijn

  Het UMCG doet mee aan een groot internationaal onderzoek naar een nieuwe behandeling van fantoompijn. Bij deze behandeling krijgen patiënten trainingen met behulp van virtual reality en augmented reality.