Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Protein secretion and disulfide bond handling in Bacillus subtilis

07 januari 2009

Promotie: R.H.M. Kouwen, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Protein secretion and disulfide bond handling in Bacillus subtilis

Promotor(s): prof.dr. J.M. van Dijl

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Eiwituitscheiding van Bacillus subtilis onderzocht

De bacterie Bacillus subtilis is belangrijk in het onderzoek naar de manier waarop zogeheten gram-positieve bacteriën eiwitten produceren. Ook wordt de bacterie toegepast in de biotechnologische industrie als een “cellulaire fabriek” voor productie van eiwitten. Hoewel steeds duidelijker wordt hoe B. subtilis eiwitten produceert, blijft het moeilijk de bacterie hiertoe ook daadwerkelijk aan te zetten.

Promovendus Thijs Kouwen onderzocht hoe B. subtilis eiwitten met zwavelbruggen produceert, en ontwikkelde nieuwe strategieën om de productie van deze eiwitten te verbeteren. Ook deed hij nieuwe inzichten op in de werking van het antibacteriële eiwit sublancin 168, en ontdekte hij totnogtoe onbekende mechanismen waarmee B. subtilis eiwitten uitscheidt. De resultaten kunnen van belang zijn bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Thijs Kouwen (Groningen, 1979) studeerde biologie te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Medische Microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd gefinancierd door het BACELL Health programma van de EU. Kouwen blijft ook na zijn promotie werkzaam als onderzoeker in het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...