Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Romanitasprijs voor Karin Zandvoort

29 januari 2009

Karin Zandvoort, studente aan de educatieve master Griekse en Latijnse Taal en Cultuur (GLTC), heeft de tweejaarlijkse Romanitasprijs voor de beste scriptie op het gebied van de Latijnse taal- en letterkunde van de Oudheid gewonnen. De prijs, die gedoteerd is met een bedrag van € 1000, is op 16 januari aan Karin uitgereikt tijdens de jaarlijkse Nederlandse Latinistendag, die dit keer in Nijmegen plaatsvond.

Karins MA-scriptie, die begeleid werd door prof. Ruurd Nauta, gaat over het bekende Pygmalion-verhaal in Ovidius’ Metamorphosen, waarin de beeldhouwer Pygmalion verliefd wordt op een door hemzelf vervaardigd ivoren vrouwenbeeld, dat vervolgens tot leven komt, zodat hij met het/haar kan trouwen. De titel van de scriptie is Ars adeo latet arte sua: de kunst van (het verhaal van) Pygmalion. Karin bespreekt alle aspecten die voor de interpretatie van belang zijn: niet alleen de verteltechniek en de plaats van het verhaal in de Metamorphosen, maar bijvoorbeeld ook de voorstellingen die de Romeinen met beelden en met ivoor verbonden, en de mogelijke ‘meta-poëtische’ betekenissen van het verhaal: staat Pygmalion tot op zekere hoogte voor de liefdesdichter, misschien voor Ovidius zelf? Niet alleen Pygmalions kunst in het beeldhouwen en Ovidius’ kunst in het dichten, maar ook Karins kunst in het interpreteren is niet verborgen gebleven.

Laatst gewijzigd:16 september 2016 11:51

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...