Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Romanitasprijs voor Karin Zandvoort

29 januari 2009

Karin Zandvoort, studente aan de educatieve master Griekse en Latijnse Taal en Cultuur (GLTC), heeft de tweejaarlijkse Romanitasprijs voor de beste scriptie op het gebied van de Latijnse taal- en letterkunde van de Oudheid gewonnen. De prijs, die gedoteerd is met een bedrag van € 1000, is op 16 januari aan Karin uitgereikt tijdens de jaarlijkse Nederlandse Latinistendag, die dit keer in Nijmegen plaatsvond.

Karins MA-scriptie, die begeleid werd door prof. Ruurd Nauta, gaat over het bekende Pygmalion-verhaal in Ovidius’ Metamorphosen, waarin de beeldhouwer Pygmalion verliefd wordt op een door hemzelf vervaardigd ivoren vrouwenbeeld, dat vervolgens tot leven komt, zodat hij met het/haar kan trouwen. De titel van de scriptie is Ars adeo latet arte sua: de kunst van (het verhaal van) Pygmalion. Karin bespreekt alle aspecten die voor de interpretatie van belang zijn: niet alleen de verteltechniek en de plaats van het verhaal in de Metamorphosen, maar bijvoorbeeld ook de voorstellingen die de Romeinen met beelden en met ivoor verbonden, en de mogelijke ‘meta-poëtische’ betekenissen van het verhaal: staat Pygmalion tot op zekere hoogte voor de liefdesdichter, misschien voor Ovidius zelf? Niet alleen Pygmalions kunst in het beeldhouwen en Ovidius’ kunst in het dichten, maar ook Karins kunst in het interpreteren is niet verborgen gebleven.

Laatst gewijzigd:16 september 2016 11:51

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Martijn Wieling gestart als bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse taal en cultuur

  Per 1 juli 2018 is Dr. Martijn Wieling benoemd tot bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur. Wieling (Emmen, 1981) is universitair hoofddocent bij de opleiding Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat gedurende...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Eerste biografie van Piet Mondriaans vroege jaren

  Sinds zijn dood in 1944 is er een groot aantal biografieën van Piet Mondriaan verschenen - en zijn er evenzoveel mythes rondom zijn kunstenaarschap ontstaan. Hij zou bijvoorbeeld een minzame asceet zijn, of juist een bon-vivant. De Amerikaanse promovendus...