Edgar Doncker Prijs voor de Kindergeneeskunde voor Pieter Sauer

22 januari 2009

De Edgar Doncker Prijs voor de Kindergeneeskunde 2008 is toegekend aan prof.dr. Pieter Sauer, hoogleraar kindergeneeskunde. Sauer krijgt de prijs van 125.000 euro vanwege zijn baanbrekend onderzoek naar de oorzaken van overgewicht bij jonge kinderen. Sauer zal het merendeel van de Edgar Doncker Prijs besteden aan het onderzoek naar de oorzaken van het ontstaan van overgewicht bij jonge kinderen (3-5 jaar). Deze zijn niet goed bekend. Alleen erfelijke aanleg is niet waarschijnlijk, gezien de enorme toename van het aantal te dikke kinderen. Het aantal te dikke kinderen in Nederland is de afgelopen twintig jaar verdubbeld. Epigenetische factoren, d.w.z. beïnvloeding van de activiteiten van de genen tijdens de zwangerschap, lijken een belangrijke rol te spelen. Preventie zou al tijdens de zwangerschap moeten starten. Voor het onderzoek volgt Sauer 3000 kinderen vanaf de geboorte, waarbij onder o.a. gegevens van de zwangerschap, groei, voedselinname, gezondheid en activiteitenpatroon van het kind worden vastgelegd.

Lees verder: http://www.umcg.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13