Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Edgar Doncker Prijs voor de Kindergeneeskunde voor Pieter Sauer

22 januari 2009

De Edgar Doncker Prijs voor de Kindergeneeskunde 2008 is toegekend aan prof.dr. Pieter Sauer, hoogleraar kindergeneeskunde. Sauer krijgt de prijs van 125.000 euro vanwege zijn baanbrekend onderzoek naar de oorzaken van overgewicht bij jonge kinderen. Sauer zal het merendeel van de Edgar Doncker Prijs besteden aan het onderzoek naar de oorzaken van het ontstaan van overgewicht bij jonge kinderen (3-5 jaar). Deze zijn niet goed bekend. Alleen erfelijke aanleg is niet waarschijnlijk, gezien de enorme toename van het aantal te dikke kinderen. Het aantal te dikke kinderen in Nederland is de afgelopen twintig jaar verdubbeld. Epigenetische factoren, d.w.z. beïnvloeding van de activiteiten van de genen tijdens de zwangerschap, lijken een belangrijke rol te spelen. Preventie zou al tijdens de zwangerschap moeten starten. Voor het onderzoek volgt Sauer 3000 kinderen vanaf de geboorte, waarbij onder o.a. gegevens van de zwangerschap, groei, voedselinname, gezondheid en activiteitenpatroon van het kind worden vastgelegd.

 

Lees verder: http://www.umcg.nl  

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....