Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Edgar Doncker Prijs voor de Kindergeneeskunde voor Pieter Sauer

22 januari 2009

De Edgar Doncker Prijs voor de Kindergeneeskunde 2008 is toegekend aan prof.dr. Pieter Sauer, hoogleraar kindergeneeskunde. Sauer krijgt de prijs van 125.000 euro vanwege zijn baanbrekend onderzoek naar de oorzaken van overgewicht bij jonge kinderen. Sauer zal het merendeel van de Edgar Doncker Prijs besteden aan het onderzoek naar de oorzaken van het ontstaan van overgewicht bij jonge kinderen (3-5 jaar). Deze zijn niet goed bekend. Alleen erfelijke aanleg is niet waarschijnlijk, gezien de enorme toename van het aantal te dikke kinderen. Het aantal te dikke kinderen in Nederland is de afgelopen twintig jaar verdubbeld. Epigenetische factoren, d.w.z. beïnvloeding van de activiteiten van de genen tijdens de zwangerschap, lijken een belangrijke rol te spelen. Preventie zou al tijdens de zwangerschap moeten starten. Voor het onderzoek volgt Sauer 3000 kinderen vanaf de geboorte, waarbij onder o.a. gegevens van de zwangerschap, groei, voedselinname, gezondheid en activiteitenpatroon van het kind worden vastgelegd.

 

Lees verder: http://www.umcg.nl  

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...