Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Lung health in rural Nepal. Multi-state modeling of health status and economic evaluation of integrated respiratory care guidelines

29 januari 2009

Promotie: Samir Kumar KC, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Lung health in rural Nepal. Multi-state modeling of health status and economic evaluation of integrated respiratory care guidelines

Promotor(s): prof.dr.ir. F. Willekens, prof.dr. L. Niessen

Faculteit: Ruimtelijke Wetenschappen

 

Kosteneffectiviteitsanalyse van longziektebehandelingsplan in Nepal

Samir Kumar KC onderzocht de kosteneffectiviteit van een door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontwikkelde geïntegreerde aanpak van longaandoeningen, de zogenaamde Practical Approach to Lung Health (PAL). Deze aanpak werd toegepast in ruraal Nepal waar verschillende longaandoeningen zoals longontsteking, tuberculose, chronische obstructieve longziekten en astma veel voorkomende kwalen zijn. In dit proefschrift worden de resultaten van de PAL-benadering vergeleken met die van al bestaande gezondheidszorg, in termen van kosten, gezondheidseffecten en kosteneffectiviteit.

De conclusie dat PAL kosteneffectief is, kan volgens Samir KC niet zonder meer worden getrokken, omdat de kans op succes in de hele groep te gering is. De resultaten zijn gedeeltelijk positief. Samir KC geeft vooralsnog de PAL-benadering het voordeel van de twijfel. Zijn studie geeft verschillende opties om de aanpak verder te verbeteren.

Samir Kumar KC (Nepal, 1973) studeerde statistiek in Nepal en verrichtte zijn onderzoek bij het Population Research Center aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkt bij het International Institute for Applied Systems Analysis in Laxenburg, Oostenrijk.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws