Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Systemic inflammation and monocyte function after major surgery

28 januari 2009

Promotie: J.W. Haveman, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Systemic inflammation and monocyte function after major surgery

Promotor(s): prof.dr. J.H. Zwaveling

Faculteit: Medische Wetenschappen

Na levertransplantatie: ontstekingsremmers beter doseren

Na levertransplantatie en operatie aan een gescheurde slagader in de buik treden vaak ernstige complicaties op, met een aanzienlijke kans op overlijden. Promovendus Jan Willem Haveman onderzocht de rol van het antigeen HLA-DR in deze twee patiëntengroepen.

Uit zijn onderzoek blijkt dat bij levertransplantatiepatiënten met een verminderde hoeveelheid van het antigeen HLA-DR op de witte bloedcellen vaker bloedvergiftiging (sepsis) optreedt. Haveman ziet een verband met de toegediende hoeveelheid ontstekingsremmers. Door vaker de hoeveelheid HLA-DR te controleren en gerichter ontstekingsremmers toe te dienen, kan het aantal gevallen van sepsis wellicht teruggebracht worden.

Verder ontdekte Haveman dat bij patiënten met een gescheurde slagader in de buik na de operatie de hoeveelheid interleukine-6 en interleukine-10 aanzienlijk verhoogd zijn. Bij de patiënten die aan de aandoening overleden, blijkt de hoeveelheid HLA-DR op de witte bloedcellen verlaagd. Deze inzichten kunnen wellicht bijdragen aan verbetering van de behandeling van deze patiënten.

Jan Willem Haveman (Assen, 1974) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Chirurgie en Klinische immunologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Stichting Ambroise Paré. Haveman is momenteel in het UMCG in opleiding tot specialist Heelkunde.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.