Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Why Care? On motivation in care ethics

22 januari 2009

Promotie: K.E. Gardiner, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Why Care? On motivation in care ethics

Promotor(s): prof.dr. R.W. Boomkens

Faculteit: Wijsbegeerte

 

Waarom wij zorgen

Waarom wij voor anderen zorgen is omdat we van binnenuit moeten, niet anders kunnen. Dit concludeert filosofe Katherine Gardiner op basis van haar onderzoek naar de vraag waarom wij eigenlijk zorgen en hoe we daar toe komen.

Zorgen is ‘moreel noodzakelijk’: het appèl dat anderen op ons doen om voor hen te zorgen kunnen we niet echt ontlopen. Gardiner voert in haar proefschrift het voorbeeld van ‘Pim’ op. Hij zorgt niet voor anderen en voelt zich daar tegelijk zeer slecht over. Het is niet dat Pim incompetent is, maar hij ‘kan’ het gewoon niet. Gardiner onderzoekt verschillende visies op zorg die Pim zouden kunnen overtuigen om toch te zorgen, met concepten als: het ergens in opgaan, verantwoordelijkheid, solidariteit, deugd, rede en rationaliteit. Gardiner vindt ze uiteindelijk geen van alle voldoende normatief overtuigend, dwingend. Aan de hand van de theorie van filosofe Christine Korsgaard kijkt ze daarom naar hoe normativiteit werkt, naar welk effect het heeft. Korsgaard laat zien dat morele keuzes en het hebben van een identiteit - een mens zijn - onlosmakelijk verbonden zijn. Ingaan tegen je identiteit, tegen wat goed voor je is, voelt daarom als ‘nog slechter dan de dood’. Zonder Korsgaard hadden we Pim moeten afschrijven als amoreel, maar dankzij Korsgaard kunnen we zijn pijn begrijpen, aldus Gardiner.

Katherine Gardiner (Zuid-Afrika, 1963) studeerde wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichte haar onderzoek aan de Faculteit Wijsbegeerte. Ze werkt als studieadviseur en International Admissions Officer aan dezelfde faculteit.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws