Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

End-of-life decisions in Dutch neonatal intensive care units

21 januari 2009

Promotie: A.A.E. Verhagen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: End-of-life decisions in Dutch neonatal intensive care units

Promotor(s): prof.dr. P.J.J. Sauer, prof.mr.dr. J.H. Hubben

Faculteit: Medische Wetenschappen 

 

Beslissingen over het levenseinde bij pasgeborenen nader onderzocht

 Beslissingen over het levenseinde bij pasgeborenen betreffen meestal het besluit om een levensverlengende behandeling te staken of te beperken. In zeer uitzonderlijke gevallen betreft het een besluit tot actieve levensbeëindiging. In zijn promotieonderzoek beschrijft kinderarts Eduard Verhagen van het Universitair Medisch Centrum Groningen hoe deze beslissingen in de praktijk worden genomen en hoe ze worden uitgevoerd. Hij beschrijft de uitkomsten van een groot landelijk onderzoek naar het overlijden van 359 pasgeborenen in de tien neonatale intensive care afdelingen (NICU’s) in Nederland. Hieruit blijkt dat vrijwel alle pasgeborenen overleden nadat een beslissing over het levenseinde had plaatsgevonden. Meestal (64%) besloten artsen de behandeling te staken bij baby’s zonder overlevingskans. Bij het overlijden werd meestal medicatie toegediend gericht op pijnbestrijding en sedatie en om lijden te voorkomen.

 Eduard Verhagen (Haarlem, 1962) studeerde geneeskunde en rechten aan de Universiteit Utrecht. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek in het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zijn onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Verhagen blijft ook na zijn promotie werken als kinderarts in het UMCG.

 

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  UMCG onderzoekt effect behandeling met virtual reality voor fantoompijn

  Het UMCG doet mee aan een groot internationaal onderzoek naar een nieuwe behandeling van fantoompijn. Bij deze behandeling krijgen patiënten trainingen met behulp van virtual reality en augmented reality.