Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Enantioselective copper catalyzed allylic alkylation using Grignard reagents: applications in synthesis

16 januari 2009

Promotie: A.W. van Zijl, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Enantioselective copper catalyzed allylic alkylation using Grignard reagents: applications in synthesis

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa, prof.dr. A.J. Minnaard

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe katalysator

In het proefschrift van Toon van Zijl is de ontwikkeling van een nieuwe katalysator voor het gebruik van Grignard reagentia in allylische alkyleringreacties beschreven. De katalysator is gebaseerd op koper en het ligand Taniaphos. Er wordt een hoge enantioselectiviteit mee behaald. Dat laat zien dat de reactie van waarde kan zijn voor chemici die chirale verbindingen willen synthetiseren, zoals bijvoorbeeld medicijnen. Van Zijl hoopt dat zij, dankzij zijn onderzoek, eerder gebruik zullen maken van asymmetrische katalyse dan van oudere en minder efficiënte methodes.

Toon van Zijl (Leiden, 1979) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd verricht bij het Stratingh Instituut van de RUG en gefinancierd door het NRSC-Catalysis programma. Van Zijl gaat verder in het onderzoek als postdoc aan de ETH in Zürich.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...