Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bacterial interaction forces in adhesion dynamics

14 januari 2009

Promotie: M.P. Boks, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Bacterial interaction forces in adhesion dynamics

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Busscher, prof.dr.ir. W. Norde, prof.dr. H.C. van der Mei

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Ontstaan biofilms nader in kaart gebracht

Aanhechting van micro-organismen, zoals bacteriën, aan oppervlakken komt in veel situaties voor. Door aanhechting op metaaloppervlakken kan bijvoorbeeld sneller roest ontstaan. Maar ook bij de mens speelt microbiologische aanhechting een rol. Een van de meest bekende voorbeelden is het ontstaan van tandplak, door aanhechting op tanden en kiezen. En ook bij kunstgewrichten of katheters kan vorming van een zogenoemde ‘biofilm’ voor problemen zorgen.

Niels Boks onderzocht welke factoren de kracht bepalen waarmee micro-organismen zich aan oppervlakken hechten. Uit zijn onderzoek blijkt onder meer dat waterstofbruggen hierbij een belangrijke rol spelen. Dit zijn verbindingen die optreden tussen waterstofatomen en naburige atomen. Welke waterstofbruggen het belangrijkst zijn: die tussen bacteriën en vloeistof, die tussen test-oppervlak en vloeistof, of die tussen bacteriën en testoppervlak, hangt af van de gebruikte meetmethode. Atomic Force Microscopy, een veelgebruikte meetmethode, is minder betrouwbaar dan veelal wordt aangenomen, stelt Boks.

Niels Boks (Apeldoorn, 1979) studeerde Chemische Technologie te Enschede. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling BioMedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BMSA.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws