Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bacterial interaction forces in adhesion dynamics

14 januari 2009

Promotie: M.P. Boks, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Bacterial interaction forces in adhesion dynamics

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Busscher, prof.dr.ir. W. Norde, prof.dr. H.C. van der Mei

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Ontstaan biofilms nader in kaart gebracht

Aanhechting van micro-organismen, zoals bacteriën, aan oppervlakken komt in veel situaties voor. Door aanhechting op metaaloppervlakken kan bijvoorbeeld sneller roest ontstaan. Maar ook bij de mens speelt microbiologische aanhechting een rol. Een van de meest bekende voorbeelden is het ontstaan van tandplak, door aanhechting op tanden en kiezen. En ook bij kunstgewrichten of katheters kan vorming van een zogenoemde ‘biofilm’ voor problemen zorgen.

Niels Boks onderzocht welke factoren de kracht bepalen waarmee micro-organismen zich aan oppervlakken hechten. Uit zijn onderzoek blijkt onder meer dat waterstofbruggen hierbij een belangrijke rol spelen. Dit zijn verbindingen die optreden tussen waterstofatomen en naburige atomen. Welke waterstofbruggen het belangrijkst zijn: die tussen bacteriën en vloeistof, die tussen test-oppervlak en vloeistof, of die tussen bacteriën en testoppervlak, hangt af van de gebruikte meetmethode. Atomic Force Microscopy, een veelgebruikte meetmethode, is minder betrouwbaar dan veelal wordt aangenomen, stelt Boks.

Niels Boks (Apeldoorn, 1979) studeerde Chemische Technologie te Enschede. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling BioMedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BMSA.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.