Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Filosofiesymposium Rede & Religie

28 januari 2009

Op 30 januari organiseert de Scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen samen met de Faculteit Wijsbegeerte en de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap het Filosofiesymposium Rede & Religie. Het symposium behandelt de raakvlakken en strijd tussen religie en de rede, het eindexamenonderwerp voor het schoolvak Filosofie. Het animo is groot, met bijna 200 scholieren uit 6 vwo is het maximum aantal inschrijvingen bereikt.

Het symposium start met een centrale lezing door prof. dr. Arjo Vanderjagt, over een historische benadering van taal, religie en denken in de westerse filosofie. Vervolgens zijn er twee workshoprondes, met een keuze uit in totaal zestien workshops. Interactie tussen scholieren staat hier centraal. Scholieren kunnen kennismaken met de zogenaamde tweedeling tussen rede en religie, en de manier waarop filosofen en godsdienstwetenschappers in Groningen met dit thema omgaan. Staan rede en religie tegenover elkaar? Of gaan ze hand in hand?

Andere workshops behandelen hoe religie een plek krijgt in onze maatschappij, binnen de politiek en het dagelijks leven. Ook komen vragen aan de orde zoals ‘Kan er moraal zijn zonder God?’ en ‘Hoe groot is eigenlijk de kans dat God bestaat?’

Het is de tweede keer dat de Scholierenacademie een filosofiesymposium organiseert, dit keer voor het eerst gekoppeld aan een eindexamenonderwerp.

Het overzicht van de workshops en meer informatie is te vinden op onze website, www.rug.nl/scholieren/filosofiesymposium.
Het programma duurt van 10:30 – 16:00 uur, en vindt plaats in de Bernoulliborg (Zerniketerrein, Nijenborgh 9, 9747 AG Groningen).

Meer informatie

- Renske de Jonge, Coördinator Scholierenacademie, r.m.de.jonge@rug.nl

- Katherine Gardiner, studie-adviseur Faculteit Wijsbegeerte, K.E.Gardiner@rug.nl, 050-363 61 57

Laatst gewijzigd:26 juni 2018 09:42

Meer nieuws