Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Toonaangevende sociaal psychologe Marilynn Brewer krijgt eredoctoraat

28 januari 2009
Prof. dr. Marilynn Brewer
Prof. dr. Marilynn Brewer

Tijdens de viering van haar 395-jarig bestaan dit jaar zal de Rijksuniversiteit Groningen op 5 juni 2009 een eredoctoraat verlenen aan prof. dr. Marilynn Brewer. Brewer is een coryfee in het sociaal psychologisch onderzoek. Haar specialisaties zijn intergroep-relaties, sociale cognitie en sociale identiteiten en zelfbeeld. Het werk van Brewer sluit nauw aan op de doelstellingen van het instituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid (ISW), waarvan Groningen penvoerder is.

Prof. dr. Marilynn Brewer promoveerde in 1968 in de psychologie aan de Northwesteren University (VS). Op dit moment is zij als Ohio Eminent Scholar verbonden aan de Ohio State University. Brewers onderzoek richt zich op de problematische relaties tussen cultureel diverse groepen in de samenleving en op de manieren waarop die relaties kunnen worden verbeterd. Ook maatschappelijke instituties, zoals arbeidsorganisaties, hebben haar wetenschappelijke belangstelling. Publicaties van haar hand zijn bekend bij alle vakgenoten en zij is de auteur van een gerenommeerd handboek.

Brewer is vele malen onderscheiden voor haar wetenschappelijke werk. In 1992 kreeg ze de Donald T. Campbell Award, in 1995 de Kurt Lewin Award en in 2004 de Distinguished Scientist Award van de Society of Experimental Social Psychology. Tijdens haar carrière was ze voorzitter van de Society for the Psychological Study of Social Issues (1984-1985), de Society for Personality and Social Psychology (1990-1991) en American Psychological Society (1993-1995). In 2004 werd ze gekozen voor de American Academy of Arts and Sciences.

Op 4 juni 2009, daags voor de uitreiking van het eredoctoraat, zal Brewer samen met een aantal andere prominenten een bijdrage leveren aan het ISW-symposium “Op weg naar nieuwe identiteiten! Zijn er nieuwe vormen van identiteiten nodig om integratie van migranten in onze samenleving te bevorderen?” Tijdens dit sympsosium staat de vraag centraal of er nieuwe sociale identiteiten nodig zijn en zo ja, hoe deze gecreëerd kunnen worden om de integratie in onze multiculturele samenleving te versterken. Het symposium wordt gehouden van 13.30–17.00 uur.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof. dr. K.I. van Oudenhoven-van der Zee (directeur instituut ISW), tel. 050-363 6352, e-mail: k.i.van.oudenhoven-van.der.zee@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws