Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Eerste 'World Conference of Humanitarian Studies'

21 januari 2009

Humanitaire crises komen over de hele wereld voor en zijn zeer divers van aard. Dat geldt ook voor de mensen die zich beroepsmatig bezig houden met humanitaire crises. Omdat deze groepen nog nooit de gelegenheid hebben gehad om meerdaags met elkaar van gedachten te wisselen over humanitaire kwesties en concepten, besloten de universiteiten van Bochum, Groningen en Wageningen tot een World Conference of Humanitarian Studies. Van 4 tot 8 februari is het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen de ontmoetingsplaats voor vijfhonderd beleidsmakers, academici en praktijkwerkers op het terrein van internationale humanitaire hulp.

In 68 verschillende panels worden zo’n vijfhonderd papers gepresenteerd en besproken. Doel is de dialoog tussen de verschillende categorieën beroepsbeoefenaren te stimuleren en bestaande kloven te dichten. Theorieën, concepten en praktijkervaringen worden onder de loep genomen met als doel de kwaliteit van humanitaire hulp te verhogen. Ook willen de organisatoren een International Association of Humanitarian Studies oprichten tijdens de conferentie. De World Conference of Humanitarian Studies kan de start van nieuwe ontwikkelingen zijn.

Onder de participanten en ‘key note speakers’ zijn Alex de Waal (Program Director Social Science Research Council, New York en Fellow of the Harvard Humanitarian Initiative), Mrs. Khadija Alia Bah (Humanitarian Consultant, Sierra Leone), Randolf Kent (Kings College, Londen), Paul Walker (Feinstein International Center, Medford), Mihir Bhatt (Disaster Mitigation Institute, Guhjarat, India), Thea Hilhorst (Wageningen Universiteit en Researchcentrum), Mary Anderson (CDA Collaborative Learning Projects, Cambridge, Massachusetts). Op het organisatorisch vlak zijn vertegenwoordigd het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, een keur aan niet-gouvernementele humanitaire organisaties, het Humanitaire Bureau van de de Europese Commissie (ECHO) en de VN (OCHA).

De AV-dienst van de universiteit zal via de website van de conferentie een live uitzending van plenaire bijeenkomst verzorgen.

 

 

Fototentoonstelling

Bijzonder is dat gedurende de conferentie in het Academiegebouw een door de Humanitarian Action (NOHA) alumni georganiseerde fototentoonstelling wordt gehouden, waaruit alle congresdeelnemers de mooiste foto kunnen kiezen. De foto’s zijn allemaal genomen door de alumni zelf tijdens de eerste periode van hun professionele humanitaire leven! Ook belangstellenden kunnen de foto’s bekijken.

Meer informatie

- Dr. J. Herman, Director Humanitarian Action Program, Rijksuniversiteit Groningen tel.: 050-363 7233, e-mail: J.Herman@rug.nl
- Prof. dr. Dennis Dijkzeul, hoogleraar Management van Humanitaire Crises, Ruhr Universiteit Bochum, Duitsland (+49-234-3227932)
- Prof. dr. ir. Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw, Wageningen, tel.: 06-51915934

Plaats: Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen, Broerstraat 5, 9712 CP Groningen.
Tijd: 4 t/m 8 februari 2009
Technische vragen: Groningen Congresbureau (+31(0)50 316 8877).
Zie ook: http://www.humanitarianstudies2009.org.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Martijn Wieling gestart als bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse taal en cultuur

  Per 1 juli 2018 is Dr. Martijn Wieling benoemd tot bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur. Wieling (Emmen, 1981) is universitair hoofddocent bij de opleiding Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat gedurende...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Eerste biografie van Piet Mondriaans vroege jaren

  Sinds zijn dood in 1944 is er een groot aantal biografieën van Piet Mondriaan verschenen - en zijn er evenzoveel mythes rondom zijn kunstenaarschap ontstaan. Hij zou bijvoorbeeld een minzame asceet zijn, of juist een bon-vivant. De Amerikaanse promovendus...