Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Microbial enrichment of torrefied grass fibers - a novel ingredient of potting soil

22 december 2008

Promotie: R.D. Trifonova, 13.15 uur, Senaatskamer, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Microbial enrichment of torrefied grass fibers - a novel ingredient of potting soil

Promotor(s): prof.dr. J.D. van Elsas

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Microbieel consortium zorgt voor gezonde potgrond

Natuurlijke grasvezels kunnen als voedingsbodem worden gebruikt in potgrond. Na drogen en malen worden de grasvezels korte tijd hoog verhit. Er ontstaat dan een product dat water goed vasthoudt en vrij is van ziektekiemen. Een aantrekkelijk product voor groentetelers, maar het substraat is steriel en alle nuttige micro-organismen die de plantengroei stimuleren en zorgen voor een biologisch evenwicht, zijn ook verdwenen. Ook ontstaan er tijdens de verhitting stoffen die giftig zijn voor planten. Daarom ontwikkelde onderzoekster Radoslava Trifonova een microbieel ‘consortium’ van zeven bacteriën en één schimmel dat deze nadelen opheft. Grasvezelsubstraat, verrijkt met dit clubje micro-organismen, is succesvol toegepast in een mengsel met veen voor het kweken van tomatenzaailingen.

Uit het onderzoek van Trifonova blijkt dat het consortium de concentratie verlaagt van zeven toxische stoffen. De schimmel kan bovendien fenolen af breken en is essentieel voor de kolonisatie van de verduurzaamde grasvezels door de bacteriën. Naast afbraak van bactericiden leverde de schimmel stoffen waar de bacteriën op kunnen groeien en zorgde voor verspreiding van bacteriën door het substraat. Drie van de geselecteerde bacteriën geven bescherming tegen diverse plantpathogene schimmels. Hierdoor ontstaat een substraat met een plantenziektewerend vermogen, een unieke combinatie volgens de onderzoekster.

Radoslava Trifonova (Roemenië, 1976) studeerde biotechnologie aan de universiteit van Sofia. Het onderzoek werd uitgevoerd bij Plant Research International in Wageningen en bij de afdeling Microbial Ecology van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2019

  Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

  De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen...

 • 20 maart 2019

  Implementatie Best Practice 2020

  De aanbesteding voor hetnieuwe bedrijfsvoeringsysteem voor Finance en HR is afgerond.

 • 18 maart 2019

  Gekooide moleculaire motoren werken samen

  Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature...