Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Microbial enrichment of torrefied grass fibers - a novel ingredient of potting soil

22 december 2008

Promotie: R.D. Trifonova, 13.15 uur, Senaatskamer, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Microbial enrichment of torrefied grass fibers - a novel ingredient of potting soil

Promotor(s): prof.dr. J.D. van Elsas

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Microbieel consortium zorgt voor gezonde potgrond

Natuurlijke grasvezels kunnen als voedingsbodem worden gebruikt in potgrond. Na drogen en malen worden de grasvezels korte tijd hoog verhit. Er ontstaat dan een product dat water goed vasthoudt en vrij is van ziektekiemen. Een aantrekkelijk product voor groentetelers, maar het substraat is steriel en alle nuttige micro-organismen die de plantengroei stimuleren en zorgen voor een biologisch evenwicht, zijn ook verdwenen. Ook ontstaan er tijdens de verhitting stoffen die giftig zijn voor planten. Daarom ontwikkelde onderzoekster Radoslava Trifonova een microbieel ‘consortium’ van zeven bacteriën en één schimmel dat deze nadelen opheft. Grasvezelsubstraat, verrijkt met dit clubje micro-organismen, is succesvol toegepast in een mengsel met veen voor het kweken van tomatenzaailingen.

Uit het onderzoek van Trifonova blijkt dat het consortium de concentratie verlaagt van zeven toxische stoffen. De schimmel kan bovendien fenolen af breken en is essentieel voor de kolonisatie van de verduurzaamde grasvezels door de bacteriën. Naast afbraak van bactericiden leverde de schimmel stoffen waar de bacteriën op kunnen groeien en zorgde voor verspreiding van bacteriën door het substraat. Drie van de geselecteerde bacteriën geven bescherming tegen diverse plantpathogene schimmels. Hierdoor ontstaat een substraat met een plantenziektewerend vermogen, een unieke combinatie volgens de onderzoekster.

Radoslava Trifonova (Roemenië, 1976) studeerde biotechnologie aan de universiteit van Sofia. Het onderzoek werd uitgevoerd bij Plant Research International in Wageningen en bij de afdeling Microbial Ecology van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 18 oktober 2018

  Fotoreportage: de Ocean Grazer

  Fotoreportage over de Ocean Grazer van de RUG, een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...