Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Understanding the behaviour of cultural tourists: Towards a classification of Dutch cultural tourists

18 december 2008

Promotie: R.K. Isaac, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Understanding the behaviour of cultural tourists: Towards a classification of Dutch cultural tourists

Promotor(s): prof.dr. G. Ashworth

Faculteit: Ruimtelijke Wetenschappen

 

Onderzoek naar cultuurtoerisme

Toeristen bezoeken culturele bezienswaardigheden om verschillende redenen. De meest voorkomende zijn rust en ontspanning, interesse in geschiedenis, ‘iets met cultuur willen doen’ en educatie, zo blijkt uit het onderzoek van promovendus Rami Isaac. Hij pleit derhalve voor gesegmenteerde marketing voor cultuurtoeristen.

Isaac onderzocht de beleving en het gedrag van toeristen die culturele bestemmingen en attracties bezoeken, om inzicht te verkrijgen in hoe Nederlandse vakantiegangers deze bestemmingen en attracties consumeren. Hij zette daartoe een pilot-project op, een verkennende case-studie en een tele-enquête. Het doel van het pilot-project was voornamelijk inzicht verkrijgen in de wijze van tijdsbesteding. Isaac’s onderzoek naar tijd-ruimte gedrag in Breda toont aan hoe toeristen de essentiële elementen van hun dagje uit op geheel verschillende manieren samenstellen. Toeristen combineren een verscheidenheid aan activiteiten wanneer zij Breda bezoeken. Kennis daarover draagt volgens hem in belangrijke mate bij aan het bewustzijn van de samenhang tussen de verschillende toeristische bezienswaardigheden en locaties. Zo kan onderzoek naar het tijd-ruimte gedrag van toeristen ook het bewustzijn van de sterktes en beperkingen van een bestemming vergroten. De tele-enquête toont aan dat er heterogeniteit is onder de toeristen die cultuur en erfgoed in Nederland bezoeken, alsmede dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen de diverse groepen wat betreft de wijze van tijdsbesteding en het belang van cultuur tijdens vakanties. Isaac toont aan dat familie en vrienden het belangrijkste element is in de vakantiebeleving, gevolgd door cultureel toerisme. In feite maakt het niet zoveel uit welke culturele locaties toeristen bezoeken, maar als zij de locatie samen met familie en vrienden bezoeken, wordt de beleving intenser en interessanter.

Rami Isaac (Palestina, 1978) studeerde aan Bournemouth University. Isaac is werkzaam bij NHTV internationaal hoger onderwijs Breda, en verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling International Tourism Management Studies aldaar. Het proefschrift wordt uitgegeven in de NHTV Expertise Series, ISBN-nummer 9789051798180.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...