18 december 2008

Promotie: R.K. Isaac, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Understanding the behaviour of cultural tourists: Towards a classification of Dutch cultural tourists

Promotor(s): prof.dr. G. Ashworth

Faculteit: Ruimtelijke Wetenschappen

Onderzoek naar cultuurtoerisme

Toeristen bezoeken culturele bezienswaardigheden om verschillende redenen. De meest voorkomende zijn rust en ontspanning, interesse in geschiedenis, ‘iets met cultuur willen doen’ en educatie, zo blijkt uit het onderzoek van promovendus Rami Isaac. Hij pleit derhalve voor gesegmenteerde marketing voor cultuurtoeristen.

Isaac onderzocht de beleving en het gedrag van toeristen die culturele bestemmingen en attracties bezoeken, om inzicht te verkrijgen in hoe Nederlandse vakantiegangers deze bestemmingen en attracties consumeren. Hij zette daartoe een pilot-project op, een verkennende case-studie en een tele-enquête. Het doel van het pilot-project was voornamelijk inzicht verkrijgen in de wijze van tijdsbesteding. Isaac’s onderzoek naar tijd-ruimte gedrag in Breda toont aan hoe toeristen de essentiële elementen van hun dagje uit op geheel verschillende manieren samenstellen. Toeristen combineren een verscheidenheid aan activiteiten wanneer zij Breda bezoeken. Kennis daarover draagt volgens hem in belangrijke mate bij aan het bewustzijn van de samenhang tussen de verschillende toeristische bezienswaardigheden en locaties. Zo kan onderzoek naar het tijd-ruimte gedrag van toeristen ook het bewustzijn van de sterktes en beperkingen van een bestemming vergroten. De tele-enquête toont aan dat er heterogeniteit is onder de toeristen die cultuur en erfgoed in Nederland bezoeken, alsmede dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen de diverse groepen wat betreft de wijze van tijdsbesteding en het belang van cultuur tijdens vakanties. Isaac toont aan dat familie en vrienden het belangrijkste element is in de vakantiebeleving, gevolgd door cultureel toerisme. In feite maakt het niet zoveel uit welke culturele locaties toeristen bezoeken, maar als zij de locatie samen met familie en vrienden bezoeken, wordt de beleving intenser en interessanter.

Rami Isaac (Palestina, 1978) studeerde aan Bournemouth University. Isaac is werkzaam bij NHTV internationaal hoger onderwijs Breda, en verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling International Tourism Management Studies aldaar. Het proefschrift wordt uitgegeven in de NHTV Expertise Series, ISBN-nummer 9789051798180.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English