Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Cervical dystonia. Abnormal cerebral activation patterns related to preparation and execution of hand movement

17 december 2008

Promotie: mw. P.M. de Vries, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cervical dystonia. Abnormal cerebral activation patterns related to preparation and execution of hand movement

Promotor(s): prof.dr. K.L. Leenders, mw.prof.dr.ir. N.M. Maurits, prof.dr. M.S. George

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Oorzaak bewegingsstoornis cervicale dystonie ligt in de hersenen

Cervicale dystonie (CD) is een bewegingsstoornis waarbij wringende bewegingen en abnormale houdingen van het hoofd ontstaan door onvrijwillige spiersamentrekkingen. Uit het promotieonderzoek van Paulien de Vries blijkt dat de oorzaak van CD voor een belangrijk deel ligt in een verstoring van de pariëtale hersenschors, het hersendeel waar bewegingen worden voorbereid.

Met behulp van functionele magnetische resonantie imaging (fMRI) onderzocht De Vries hoe CD-patiënten en gezonde proefpersonen bewegingen voorbereiden en uitvoeren. Bij CD-patiënten bleek de pariëtale schors bij beide taken minder activiteit te vertonen dan bij de gezonde proefpersonen. Andere hersengebieden lijken deze activiteit over te nemen, zo laat het onderzoek zien. Patiënten met dystonie lijken dit alleen in de nek te hebben. Ook andere lichaamsdelen laten echter abnormale spieraansturing en hersenactiviteit zien tijdens een bewegingstaak, zo blijkt uit het onderzoek, terwijl de andere lichaamsdelen dan de nek uiterlijk normaal lijken te bewegen. Het lijkt erop dat de hersenen deze verstoringen weten te compenseren.

Paulien de Vries (Elburg, 1980) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door het Center for Advanced Imaging Research van de Medical University of South Carolina (VS). De Vries werkt thans als neuroloog in opleiding in het VU medisch centrum te Amsterdam.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws