Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Skin autofluorescence in diabetes mellitus

17 december 2008

Promotie: mw. H.L. Lutgers, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Skin autofluorescence in diabetes mellitus

Promotor(s): prof.dr. R.O.B. Gans

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

AGE-reader meet complicaties bij type 2 diabetes

Hoeveel risico loopt een patiënt met type 2 diabetes om complicaties zoals hart- en vaatziekten op te lopen? Die inschatting wordt nu nog gemaakt aan de hand van klassieke indicatoren als HbA1c-waarde in het bloed. Maar er is een alternatief. Met de AGE-reader, een in Groningen ontwikkeld apparaat, kunnen op snelle, eenvoudige en niet belastende manier zogenaamde AGE's (Advanced Glycation Endproducts) worden gemeten. Deze geven een nauwkeurige indicatie van de kans op complicaties bij type 2 diabetes. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Helen Lutgers.

Lutgers toont aan dat de AGE-reader bij patiënten met type 2 diabetes de kans op problemen aan de bloedvaten nauwkeurig kan voorspellen, evenals het risico op zenuw- en nierschade. Ook blijkt met behulp van de AGE-reader de levensverwachting van de patiënten nauwkeurig ingeschat te kunnen worden. Zelfs nauwkeuriger dan op basis van klassieke HbA1c-metingen. Overigens stelt Lutgers vast dat de levensverwachting van patiënten met type 2 diabetes net zo goed is als de levensverwachting van de normale Nederlandse bevolking.

Helen Lutgers (Hoogezand-Sappemeer, 1976) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Interne geneeskunde en Biomedical engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het diabetescentrum van de Isala Klinieken te Zwolle. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Diabetes Fonds Nederland. Lutgers werkt thans als internist in opleiding in het UMCG.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.