Skin autofluorescence in diabetes mellitus

17 december 2008

Promotie: mw. H.L. Lutgers, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Skin autofluorescence in diabetes mellitus

Promotor(s): prof.dr. R.O.B. Gans

Faculteit: Medische Wetenschappen

AGE-reader meet complicaties bij type 2 diabetes

Hoeveel risico loopt een patiënt met type 2 diabetes om complicaties zoals hart- en vaatziekten op te lopen? Die inschatting wordt nu nog gemaakt aan de hand van klassieke indicatoren als HbA1c-waarde in het bloed. Maar er is een alternatief. Met de AGE-reader, een in Groningen ontwikkeld apparaat, kunnen op snelle, eenvoudige en niet belastende manier zogenaamde AGE's (Advanced Glycation Endproducts) worden gemeten. Deze geven een nauwkeurige indicatie van de kans op complicaties bij type 2 diabetes. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Helen Lutgers.

Lutgers toont aan dat de AGE-reader bij patiënten met type 2 diabetes de kans op problemen aan de bloedvaten nauwkeurig kan voorspellen, evenals het risico op zenuw- en nierschade. Ook blijkt met behulp van de AGE-reader de levensverwachting van de patiënten nauwkeurig ingeschat te kunnen worden. Zelfs nauwkeuriger dan op basis van klassieke HbA1c-metingen. Overigens stelt Lutgers vast dat de levensverwachting van patiënten met type 2 diabetes net zo goed is als de levensverwachting van de normale Nederlandse bevolking.

Helen Lutgers (Hoogezand-Sappemeer, 1976) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Interne geneeskunde en Biomedical engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het diabetescentrum van de Isala Klinieken te Zwolle. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Diabetes Fonds Nederland. Lutgers werkt thans als internist in opleiding in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37