Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Resistance of activated stellate cells to cell death in liver fibrosis: mechanisms and targets for intervention

15 december 2008

Promotie: mw. S. Dunning, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Resistance of activated stellate cells to cell death in liver fibrosis: mechanisms and targets for intervention

Promotor(s): prof.dr. A.J. Moshage

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Behandeling leverfibrose en -cirrose stap dichterbij

Leverfibrose en levercirrose zijn ernstige aandoeningen die leiden tot te hoge bloeddruk in de poortader, leverfalen en (vaak) leverkanker. Er bestaat nog geen behandeling voor deze aandoeningen. Bij beide ziektes treedt excessieve bindweefselvorming in de lever op. Hiervoor zijn stellaatcellen verantwoordelijk. Promovenda Sandra Dunning onderzocht de overlevingsmechanismen van deze stellaatcellen.

Dunning ontdekte dat stellaatcellen veel Mrp-transporters aanmaken die giftige stoffen uit de cel pompen. Door de functie van Mrp-transporters af te remmen, kunnen de stellaatcellen wordt uitgeschakeld, zo blijkt. Verder ontdekte Bunning dat stellaatcellen reactieve zuurstofradicalen onschadelijk maken met behulp van glutathione en het enzym glutathion-peroxidase. Ook laat Bunning zien dat de groei van het aantal stellaatcellen afgeremd kan worden met het antivirale middel ribavirine. De resultaten uit dit onderzoek bieden volop aanknopingspunten voor nader onderzoek naar een behandeling van fibrose en cirrose.

Sandra Dunning (Assen,1983) voltooide de Hogere Laboratorium Opleiding te Emmen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Afdeling Maag- darm- en leverziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Maag Lever Darm Stichting. Dunning werkt thans als onderzoeker voor Quinitiles te Hoofddorp.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws