Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Socioeconomic and ethnic inequalities among Slovak patients

15 december 2008

Promotie: Z. Skodova, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Coronary heart disease from a psychosocial perspective. Socioeconomic and ethnic inequalities among Slovak patients

Promotor(s): prof.dr. S.A. Reijneveld

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Psychosociale factoren voorspellen kans op hartziekten

Een lage sociaal-economische status is een bekende risicofactor voor coronaire hartziekten. Hiervoor is in het zorgsysteem al geruime tijd aandacht. Uit het promotieonderzoek van Zuzana Skodova blijkt dat ook psychosociale factoren als psychisch welbevinden, angst, depressie en vitale uitputting goede voorspellers zijn voor de kans op coronaire hartziekten. Deze psychosociale risicofactoren komen vaker voor onder bevolkingsgroepen met een lage sociaal-economische status.

Bij het behandelen van patiënten met coronaire hartziekten moet rekening gehouden worden met de sociaal-economische status van de patiënten. Zo kan de kwaliteit van leven van deze patiënten verbeterd worden. Daarbij moeten behandelaars echter niet alleen oog hebben voor de klassieke biomedische risicofactoren, maar ook voor de psychosociale factoren, aldus Skodova.

Zuzana Skodova (1981) studeerde psychologie te Presov (Slowakije). Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Sociale Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), en de P.J. Safarik universiteit en het Oost-Slowaaks instituut voor hart- en vaatziekten (beide in Kosice).

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws