Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Fatigue, mood disorders and sleep problems in patients with Parkinson's disease

15 december 2008

Promotie: mw. E. Havlikova, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Fatigue, mood disorders and sleep problems in patients with Parkinson's disease

Promotor(s): prof.dr. J.W. Groothoff

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Aandacht geboden voor niet-motorische verschijnselen Parkinson

De ziekte van Parkinson is een langzaam voortschrijdende ziekte met bekende motorische en minder bekende niet-motorische verschijnselen, waaronder slaapstoornissen en vermoeidheid. Uit onderzoek van promovenda Eva Havlikova blijkt dat deze niet-motorische verschijnselen de kwaliteit van leven van de patiënten ernstig verminderen. De vermoeidheid draagt bij aan verschijnselen van depressiviteit, angst en verminderde gemotiveerdheid. Opmerkelijk genoeg werd er geen verband gevonden tussen de slaapstoornissen en de moeheid van Parkinsonpatiënten.

Nu er steeds meer effectieve methoden komen om de motorische verschijnselen van de ziekte van Parkinson te verzachten, wordt het belang van de niet-motorische verschijnselen steeds belangrijker voor de ziektelast en het alledaags functioneren bij Parkinson. Het herkennen van mogelijk behandelbare problemen en hun juiste behandeling is buitengewoon belangrijk en kan de kwaliteit van leven verbeteren, stelt Havlikova.

Eva Havlikova (1975) studeerde geneeskunde in Kosice, Slowakije. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Neurologie en Sociale geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en aan de P.J. Safarik universiteit in Kosice (Slowakije).

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws