Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wat is de waarde van ons DNA?

12 december 2008

Oraties: mw.prof.dr. C. Wijmenga en prof.dr. M.H. Hofker, 15.30 uur, Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof, Groningen

Titel: Wat is de waarde van ons DNA?

Leeropdrachten: Humane genetica (Wijmenga)en Moleculaire genetica, i.h.b. de studie van metabole en cardiovasculaire aandoeningen in relatie tot inflammatie en erfelijke aanleg (Hofker)

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

In 2000 kondigden Bill Clinton en Tony Blair aan dat de ruwe schets van de DNA sequentie van de mens bepaald was. Gezien de enorme inspanning kan het humane genoom project vergeleken worden met het Apollo-programma dat diende om de mens op de maan te zetten. Net zoals bij het Apollo-programma, was voltooiing van de DNA sequentie ook niet het einddoel maar het begin. Over het einddoel zijn veel beloftes gedaan. Zo zou de kennis over het functioneren van ons lichaam op een veel hoger niveau komen. Deze kennis zou leiden tot beter inzicht in de ziekteprocessen zelf en zo tot betere medicijnen. Uiteindelijk zou de kennis moeten leiden tot betere diagnostiek met als doel te komen tot “personalized medicine”, innovatieve zorg die rekening houdt met onze persoonlijke aanleg voor ziekten.

In zijn oratie gaat prof. Hofker in op de mogelijkheden om ziekteprocessen beter te leren begrijpen, terwijl prof. Wijmenga aandacht zal besteden aan de mogelijkheden van diagnostiek en personalized medicine.

Hofker zal laten zien hoe de kennis van het DNA wordt benut om meer inzicht te krijgen in ouderdomsdiabetes. Diabetes is een belangrijk probleem, omdat door de toename van mensen met overgewicht het aantal personen dat aan de gevolgen van diabetes zal overlijden de komende 20 jaar zal verdubbelen. Voor de westerse landen is de prognose zelfs nog ernstiger. De verwachting is dat daar het aantal personen dat aan de gevolgen van diabetes zal overlijden de komende tien jaar met meer dan 80% zal gaan stijgen. Hofker legt uit hoe we inzicht krijgen in de rol van diabetes genen, waarvan we nu al 20 kennen. Diabetes is een ziekte die zich kenmerkt door interacties tussen verschillende organen: lever, vet en spieren. Door deze complexiteit komt het genfunctie onderzoek het beste tot zijn recht in een zoogdiermodel, de muis. Genetisch gezien beschikt de muis namelijk - op 100 genen na - over dezelfde 23.000 genen als de mens.

Prof. Wijmenga zal laten zien hoe sterk het vakgebied van de genetica van de mens momenteel in beweging is en zich verbreedt naar de meer chronische en ouderdomsziekten. Het meten van risico’s op ziekten wordt belangrijk in de toekomst. Door verdergaande technologische innovatie is het zeer waarschijnlijk dat in de nabije toekomst de volledige DNA sequentie van een individu zal worden bepaald, op enig moment in zijn of haar leven. Wijmenga zal de consequenties van het gebruik van DNA kennis in de gezondheidszorg uitleggen. Deze genoominformatie kan dan gebruikt worden ter ondersteuning van het stellen van een diagnose, de mogelijkheid om een wijze van leven aan te passen, het mede bepalen van de beste behandeling, of de juiste medicatiekeuze. Dit past volledig in het concept van ”personalized medicine”.

In het vertalen van wetenschappelijke kennis naar de patiënt speelt de eerstelijns gezondheidszorg een zeer belangrijke rol. De huisarts zal in toenemende mate betrokken raken bij het vroegtijdig of voortijdig opsporen van ziekten aan de hand van genetische risicoprofielen maar veelal ontbreekt het hem of haar aan noodzakelijke kennis. Wijmenga doet dan ook een dringend beroep op de opleidingsinstituten om meer aandacht te schenken aan de klinische genetica in de opleiding van geneeskundestudenten en in de nascholing van specialisten.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws