Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Magnetic Resonance Imaging (MRI) acoustic noise: estimation, characterization and reduction

12 december 2008

Promotie: C.V. Rizzo Sierra, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Magnetic Resonance Imaging (MRI) acoustic noise: estimation, characterization and reduction

Promotor(s): prof.dr.ir. H. Duifhuis

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Storend geluid MRI-scanner geanalyseerd

Met een MRI-scan is het mogelijk om actieve gebieden in de hersenen te lokaliseren en daardoor eventuele problemen te diagnostiseren. Het geluid van de scanner kan echter de hersenactiviteit beïnvloeden. Vooral bij de bestudering van het gehoor kan het scannergeluid storend zijn voor een precieze diagnose. Carlos Rizzo Sierra richtte zijn promotieonderzoek op het analyseren en modelleren van dit stoorgeluid, zodat dit in de toekomst verminderd kan worden.

Om het gegenereerde geluid te analyseren modelleerde hij de MR-scanner als een elektro-akoestisch systeem, dat een geluidsdruk genereert die evenredig is met de tijdafgeleide van de input-gradient-stromen. Hij bepaalde de overdrachtsfunctie van een MR-scanner voor twee verschillende input-specificaties. Omdat fMRI vaak gebruik maakt van zogenaamde echo planar imaging (EPI) pulsreeksen is de schatting van de akoestische respons op een EPI-pulsreeks een nuttige test van de bruikbaarheid van de methode.

Rizzo Sierra ontwikkelde daarna een methode om het akoestische lawaai te reduceren, gebaseerd op de lineaire systeemtheorie: destructieve interferentie van resonantie-frequenties. Hiermee werden geluidsniveaureducties bereikt van 10 dB. Verder richtte hij zich op een kwantitatieve aanpak van de luidheidsreductie. Daartoe deed hij fysische en subjectieve metingen aan scannergeluid. In een psychofysisch experiment werd de luidheid van het EPI-geluid gelijkgesteld aan de luidheid van een tertsband roze ruis. Vervolgens bestudeerde hij het gedrag van een MRI-systeem in een praktijkomgeving. Daartoe deed hij akoestische metingen in zes punten binnen en buiten de kern van de scanner, waarmee hij de kwalitatieve en kwantitatieve effecten van de positie en omgeving op de overdracht kon onderzoeken.

Carlos Rizzo Sierra (Colombia, 1976) studeerde natuurkunde aan de technische universiteit Santander in Colombia. Hij voerde zijn promotieonderzoek uit bij de afdeling Biomedische Technologie en het Neuro Imaging Center binnen de Research School for Behavioral and Cognitive Neuroscience (BCN).

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...