Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Synthesis and properties of starch-based biomaterials

12 december 2008

Promotie: A.K. Sugih, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Synthesis and properties of starch-based biomaterials

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Heeres, prof.dr.ir. L.P.B.M. Janssen, prof.dr. F. Picchioni

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Bioplastics op basis van zetmeel

Kunststoffen op basis van olie en gas zijn zeer aantrekkelijke materialen voor een breed scala aan toepassingen. Sinds 1950 stijgt de productie dan ook elk jaar met bijna tien procent. Plastics kunnen echter na gebruik in het milieu eindigen en daar grote problemen veroorzaken. Dit, in combinatie met de huidige hoge prijzen voor de grondstoffen, heeft geleid tot een grote interesse voor alternatieve kunststoffen die recyclebaar zijn.

Biologisch afbreekbare materialen op basis van zetmeel kunnen mogelijk bepaalde traditionele kunststoffen vervangen. Zetmeel is relatief goedkoop en bovendien kan het worden gewonnen uit een breed scala aan planten. Het gebruik van zetmeel voor verpakkingsmaterialen is momenteel beperkt, onder andere omdat het niet mogelijk is om films met geschikte mechanische eigenschappen te maken. Het zetmeel is daarnaast ook te gevoelig voor water. Modificatie van zetmeel kan het aantal toepassingen sterk vergroten.

Het proefschrift van Asaf Sugih beschrijft een aantal methodes om nieuwe materialen op basis van zetmeel te ontwikkelen. De eerste methode omvat het ‘graften’ van biologisch afbreekbare polyesters (polycaprolactone) aan zetmeel. Daarnaast zijn zetmeel-esters van vetzuren met lange ketens gemaakt. In het laatste deel wordt de menging van zetmeel met polycaprolactone met behulp van reactieve compatibilisers beschreven. Een aantal belangrijke product eigenschappen zijn bepaald en vergeleken met die van zuiver zetmeel.

Asaf Sugih (Indonesië, 1975) studeerde technische scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Chemical Engineering Department van het Institute of technology and Management van de RUG. Sugih is momenteel docent aan de Parahyangan Catholic University in Bandung.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws