Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Evaluation of a preventive intervention among hospital workers to reduce physical workload

10 december 2008

Promotie: mw. E.H. Bos, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Evaluation of a preventive intervention among hospital workers to reduce physical workload

Promotor(s): prof.dr. J.W. Groothoff

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Verpleegkundigen gaan beter om met fysieke belasting door preventieprogramma

Werken in de zorg is fysiek zwaar. Met het oog op het hoge ziekteverzuim sloten de academische ziekenhuizen in 2001 een arboconvenant, bedoeld om klachten aan het houding- en bewegingsapparaat van medewerkers op zorggerelateerde afdelingen te verminderen. Het bijbehorende preventieprogramma bestaat uit trainingen in omgang met fysiek belastende werksituaties, aanschaf van (til)hulpmiddelen en het opleiden en aanstellen van ergocoaches.

Na invoering van het preventieprogramma verminderde het kortdurend verzuim wegens lage rugklachten, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Ellen Bos. Dit terwijl het aantal lage rugklachten en nek/schouderklachten gelijk bleef. Ook aan de beleving van de arbeidsomstandigheden veranderde niets: verpleegkundigen en operatieassistenten vinden hun werk na deelname aan het preventieprogramma onverminderd zwaar. Wel gaan zij beter om met fysiek belastende werksituaties.

Bos concludeert dat het van groot belang blijft aandacht te besteden aan de fysieke belasting van medewerkers in de zorg - zeker ook aangezien de gemiddelde leeftijd van de medewerkers zal stijgen en de personele tekorten zullen toenemen.

Ellen Bos (Hoogeveen, 1969) studeerde bewegingswetenschappen in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Sociale Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksinstituut SHARE. Het onderzoek werd gefinancierd door de arbodienst van het UMCG. Bos werkt thans als onderzoeker/adviseur bij TNO Kwaliteit van Leven/Arbeid.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws