10 december 2008

Promotie: mw. R. Blaauwbroek, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Caring for adult survivors of childhood cancer: the role of the general practitioner

Promotor(s): prof.dr. W.A. Kamps, mw.prof.dr. B. Meijboom-de Jong

Faculteit: Medische Wetenschappen

Langetermijncontroles na kinderkanker zinvol én haalbaar

Sinds de jaren zestig zijn de overlevingskansen van kinderen met kanker aanzienlijk gestegen. Overleefde indertijd minder dan een kwart van de patiënten, inmiddels overleeft ongeveer driekwart. Wel leidt de behandeling soms tot blijvende schadelijke gevolgen. Nog niet alle overlevenden worden gescreend op late effecten van hun behandeling. Dit onder meer omdat voor de overlevenden van kinderkanker niet helder is waar en door wie deze controles moeten worden uitgevoerd.

Langetermijncontroles kunnen goed uitgevoerd worden door huisartsen in samenwerking met kinderoncologen, stelt promovenda Ria Blaauwbroek. Zij baseert haar conclusie op onderzoek naar onder meer de haalbaarheid van de samenwerking tussen huisarts en kinderoncologen en de tevredenheid van huisartsen en patiënten over deze samenwerkingsvorm. Het is zinvol om overlevenden van kinderkanker die niet gecontroleerd worden terug te roepen voor onderzoek op late effecten, aldus Blaauwbroek. Het onderzochte shared-care model is mogelijk ook te gebruiken voor overlevenden van kanker bij volwassenen.

Op 9 december, de dag voor Blaauwbroeks promotie, wordt in het UMCG een congres voor zorgprofessionals georganiseerd over de late gevolgen van kinderkanker.

Ria Blaauwbroek (Heerlen, 1961) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Kinderoncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ook na haar promotie blijft zij daar werkzaam.

Laatst gewijzigd:18 januari 2018 09:34