Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Cardiovascular late effects in adult survivors of childhood cancer

10 december 2008

Promotie: mw. C.A.J. Brouwer, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cardiovascular late effects in adult survivors of childhood cancer

Promotor(s): prof.dr. W.A. Kamps, prof.dr. J.A. Gietema, mw.prof.dr. E.G.E. de Vries

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Verhoogde kans op hart- en vaatziekten na kinderkanker

Sinds de jaren zestig zijn de overlevingskansen van kinderen met kanker aanzienlijk gestegen. Overleefde indertijd minder dan een kwart van de patiënten, inmiddels overleeft ongeveer driekwart van de patiënten. Wel leidt de behandeling soms tot blijvende schadelijke gevolgen.

Uit het promotieonderzoek van Inge Brouwer blijkt dat overlevenden van kinderkanker als jongvolwassenen een verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebben. Met name het verhoogde aantal gevallen van diastolische dysfunctie (waarbij de linker hartkamer minder goed kan ontspannen) is opvallend. Deze aandoening kan wijzen op een versnelde veroudering van de hartfunctie, en is mogelijk een voorloper van hartfalen.

Verder blijkt dat overlevenden van kinderkanker vaker lijden aan het metabole syndroom. Dit is een verzameling aandoeningen die het risico op hartklachten vergroten: overgewicht, verhoogde bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte, etc. Overlevenden die werden behandeld met schedelbestraling hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van overgewicht, terwijl overlevenden die behandeld zijn met anthracyclines (een vorm van chemotherapie) juist een verhoogde kans op ondergewicht hebben. Brouwer pleit voor intensieve controle van de hartfunctie van overlevenden van kinderkanker.

Inge Brouwer (Ellecom, 1978) studeerde geneeskunde te Nijmegen. Zij verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Kinderoncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws