Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Snijvlak en grensvlak!

09 december 2008

Oratie: prof.dr. J.Th.M. Plukker, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Snijvlak en grensvlak!

Leeropdracht: Chirurgie, in het bijzonder de chirurgische oncologie

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Kanker is een omvangrijk probleem en wordt na 2010 mede door de dubbele vergrijzing de belangrijkste doodsoorzaak. De oncologische zorg wordt echter steeds complexer door toename van bijkomende ziekten, de geavanceerde diagnostiek en gecombineerde behandelingen. Verbetering in de kwaliteit van de oncologische zorg is essentieel en kan verkregen worden door concentratie van de complexe zorg daar waar nodig en spreiding van de minder complexe zorg daar waar verantwoord. Bij enkele relatief zeldzamere tumoren, als het slokdarmcarcinoom en het schildkliercarcinoom speelt de ervaring van de chirurg, maar ook die van het behandelteam binnen het centrum en de daarmee gerelateerde infrastructuur een cruciale rol. Het volume, maar ook de beoordeling van het verwijderde preparaat door de patholoog dient als surrogaat voor de kwaliteit van de geleverde oncologische zorg.

Naast kwaliteitsgarantie vragen implementatie van de geavanceerde diagnostiek en nieuwe behandelingsmogelijkheden om een efficiënte en doelmatige zorg, zeker voor patiënten met een slokdarmcarcinoom. Deze tumorsoort neemt vooral in de laatste drie decennia gestaag toe. Behandeling van deze tumoren is om verschillende redenen gecompliceerd. De rol van de chirurgie in de genezing van deze patiënten is uiterst belangrijk zeker in combinatie met andere behandelingsmodaliteiten. Elke tumorbehandeling heeft zijn eigen leercurve en is afhankelijk van de beschikbare infrastructuur in het behandelcentrum.

In zijn inaugurele rede gaat Plukker dieper in op de wens om verbetering en controle van de kwaliteit van de oncologische zorg op verschillend terrein. Naast een goede communicatie en transparantie van geleverde zorg, is een multidisciplinaire samenwerking op verschillend niveau noodzakelijk om een kwalitatief hoogwaardige zorg te leveren.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...