Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Snijvlak en grensvlak!

09 december 2008

Oratie: prof.dr. J.Th.M. Plukker, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Snijvlak en grensvlak!

Leeropdracht: Chirurgie, in het bijzonder de chirurgische oncologie

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Kanker is een omvangrijk probleem en wordt na 2010 mede door de dubbele vergrijzing de belangrijkste doodsoorzaak. De oncologische zorg wordt echter steeds complexer door toename van bijkomende ziekten, de geavanceerde diagnostiek en gecombineerde behandelingen. Verbetering in de kwaliteit van de oncologische zorg is essentieel en kan verkregen worden door concentratie van de complexe zorg daar waar nodig en spreiding van de minder complexe zorg daar waar verantwoord. Bij enkele relatief zeldzamere tumoren, als het slokdarmcarcinoom en het schildkliercarcinoom speelt de ervaring van de chirurg, maar ook die van het behandelteam binnen het centrum en de daarmee gerelateerde infrastructuur een cruciale rol. Het volume, maar ook de beoordeling van het verwijderde preparaat door de patholoog dient als surrogaat voor de kwaliteit van de geleverde oncologische zorg.

Naast kwaliteitsgarantie vragen implementatie van de geavanceerde diagnostiek en nieuwe behandelingsmogelijkheden om een efficiënte en doelmatige zorg, zeker voor patiënten met een slokdarmcarcinoom. Deze tumorsoort neemt vooral in de laatste drie decennia gestaag toe. Behandeling van deze tumoren is om verschillende redenen gecompliceerd. De rol van de chirurgie in de genezing van deze patiënten is uiterst belangrijk zeker in combinatie met andere behandelingsmodaliteiten. Elke tumorbehandeling heeft zijn eigen leercurve en is afhankelijk van de beschikbare infrastructuur in het behandelcentrum.

In zijn inaugurele rede gaat Plukker dieper in op de wens om verbetering en controle van de kwaliteit van de oncologische zorg op verschillend terrein. Naast een goede communicatie en transparantie van geleverde zorg, is een multidisciplinaire samenwerking op verschillend niveau noodzakelijk om een kwalitatief hoogwaardige zorg te leveren.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...