Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Multichannel EEG. Towards applications in clinical neurology

08 december 2008

Promotie: mw. W.J.G. van de Wassenberg, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Multichannel EEG. Towards applications in clinical neurology

Promotor(s): mw.prof.dr.ir. N.M. Mourits, prof.dr. K.L. Leenders

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuwe onderzoeksmethode voor neurologische aandoeningen

Het elektro-encefalogram (EEG) is een veel gebruikte techniek om elektrische hersenactiviteit te registreren met behulp van elektrodes op het hoofd. Een EEG-onderzoek wordt meestal uitgevoerd met maximaal 21 elektrodes. Er bestaan echter ook meetsystemen met 128 en 256 elektrodes. Wilma van de Wassenberg onderzocht of de extra informatie van een meetsysteem met 128 elektrodes klinisch relevant is.

Uit haar promotieonderzoek blijkt dat zogenoemde ‘evoked potentials’ (de hersenactiviteit die wordt veroorzaakt door een specifieke stimulus, zoals een lichtflits), nauwkeuriger bepaald kunnen worden met 128 elektrodes. Ook ontwikkelde Van de Wassenberg een nieuwe methode om evoked potentials van de linker- en rechterhersenhelft te vergelijken, die met 128 elektrodes gemeten werden. Zo kunnen wellicht betere diagnoses worden gesteld van neurologische ziektes waarbij slechts één hersenhelft is beschadigd.

Beide methoden werden getest bij patiënten met symptomen van de ziekte van Parkinson en bij gezonde proefpersonen. Nader onderzoek moet uitwijzen of de methoden uiteindelijk in de praktijk bruikbaar zijn bij patiënten met Parkinson en/of andere neurologische aandoeningen.

Wilma van de Wassenberg (Sint-Michielsgestel, 1980) studeerde Biomedische Technologie in Eindhoven. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Van de Wassenberg werkt thans als pre-development engineer bij Philips in Drachten.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws