Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Monitoring extra cellular fluid volume during renal function measurement

08 december 2008

Promotie: F.W. Visser, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Monitoring extra cellular fluid volume during renal function measurement

Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Zout eten voor dikke mensen gevaarlijker dan voor slanke mensen

Veel zout eten vergroot de kans op hoge bloeddruk en hart- en vaatziektes. Maar hoe kan dat eigenlijk? Er is op dit vlak nog maar weinig onderzoek verricht, vooral omdat de totale zouthoeveelheid van het lichaam moeilijk te meten is.

Folkert Visser ontwikkelde een methode om de totale zouthoeveelheid vast te stellen. Daarbij wordt niet het zoutgehalte zelf gemeten, maar de vloeistof waarin zout in het lichaam is opgelost: het extracellulair volume. Met behulp van de methode kan nader onderzoek worden gedaan naar de precieze invloed van het eten van veel zout.

Een opmerkelijke ontdekking van Visser is dat het eten van zout voor dikke mensen ernstiger gevolgen heeft dan voor slanke mensen. Bij een gelijke verhoging van het zoutgebruik stijgen de hoeveelheid zout in het lichaam en het extracellulair volume bij dikke mensen meer dan bij slanke mensen. Dit komt doordat dikke mensen meer vocht vasthouden. Al langer was bekend dat dikke mensen een hogere kans lopen op hart- en vaatziektes wanneer hun zoutgebruik toeneemt. Het onderzoek van Visser lijkt dit mechanisme te verklaren.

Folkert Visser (Dokkum, 1980) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nierstichting en Unilever. Visser is nu in opleiding tot internist in het Deventer Ziekenhuis.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws