Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Advanced glycation end-products in cardiac and renal failure

03 december 2008

Promotie: J.W.L. Hartog, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Advanced glycation end-products in cardiac and renal failure

Promotor(s): prof.dr. D.J. van Veldhuisen

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Rol van versuikerde eiwitten bij nier- en hartfalen

Versuikering van eiwitten lijdt ertoe dat ze “verouderen” en hun functie minder goed kunnen uitvoeren. Promovendus Jasper Hartog onderzocht de rol van versuikerde eiwitten bij het ontstaan en de progressie van nierfalen en hartfalen.

Hartog toont aan dat de mate van versuikering van eiwitten gerelateerd is aan de stijfheid van het hart. Ook laat hij zien dat de hoeveelheid versuikerde eiwitten in het bloed van patiënten met hartfalen gerelateerd is aan de ernst van het hartfalen, en de achteruitgang van patiënten voorspelt.

Na een niertransplantatie neemt de versuikering van eiwitten af, zo toont Hartog aan, maar is zij nog steeds hoger dan bij gezonde mensen. Er blijkt een overlap te zijn tussen de factoren die gerelateerd zijn aan de versuikering van eiwitten in niertransplantatiepatiënten, de risicofactoren voor hart- en vaatziekten en de risicofactoren voor falen van het niertransplantaat. Tenslotte blijkt de mate van versuikering van eiwitten voorspellend te zijn voor het verlies van het transplantaat.

Jasper Hartog (Deventer, 1979) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Cardiologie en Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting en de Nierstichting Nederland. Hartog begint in januari 2009 aan de opleiding tot cardioloog in het Martini Ziekenhuis te Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws