Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Care of people who are Powerless in Daily Living (PDL care): a theoretical approach

03 december 2008

Promotie: mw. G.C. van Dijk, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Care of people who are Powerless in Daily Living (PDL care): a theoretical approach

Promotor(s): prof.dr. R. Sanderman

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuwe zorgvorm voor dementen verdient aandacht

Door toenemende vergrijzing van de samenleving neemt het aantal demente en chronisch hulpbehoevende ouderen toe. De vraag wat de juiste zorg is voor deze patiëntengroep wordt daarmee dwingender. Promovenda Gea van Dijk bracht de zorgverlening volgens “Passiviteiten Dagelijks Leven” (PDL) in kaart. Uitgangspunt van deze zorgvorm is het idee van revalidatie los te laten wanneer herstel niet mogelijk is, en zich te richten op de kwaliteit van leven.

PDL is door paramedici en zorgmedewerkers in de praktijk ontwikkeld. Bij deze zorgvorm is veel aandacht voor lichamelijke problemen in dagelijkse zorgsituaties: er wordt veel gebruik gemaakt van aanpassingen en hulpmiddelen, zoals kledingaanpassingen en hulpmiddelen voor prettig liggen en zitten. Van Dijk constateert positieve effecten van de zorgvorm op het welzijn van de cliënt, de relatie tussen familie en zorgverleners en het werkplezier van zorgverleners. Ze doet voorstellen hoe PDL gestructureerd toegepast en uitgevoerd kan worden.

Gea van Dijk (Drachten, 1957) studeerde fysiotherapie te Leeuwarden. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Gezondheidspsychologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door zorgorganisatie Noorderbreedte. Van Dijk blijft werkzaam als manager bij Noorderbreedte.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws