Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Role of advanced clinical approaches in complex cardiovascular disease

03 december 2008

Promotie: E.S. Tan, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Role of advanced clinical approaches in complex cardiovascular disease

Promotor(s): mw.prof.dr. I.C. van Gelder, prof.dr. F. Zijlstra

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Diagnose en behandeling complexe hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken in de westerse samenleving. Promovendus Eng Shiong Tan onderzocht de diagnose en behandeling van enkele complexe hart- en vaatziekten.

Het blijkt dat onderzoek van de binnenzijde van de hartholte kan helpen bij de beslissing om de bloedvoorziening van het hart al of niet met een dotteringreep te herstellen. Het verschaft tevens betrouwbaar inzicht in de hartfunctie. Ook onderzocht Tan de effectiviteit van enkele behandelingen van de hartritmestoornis boezemfibrilleren. Een therapie is gebaseerd op het verbreken van de elektrische verbinding tussen boezem en kamer met behulp van een pacemaker. De langetermijneffecten van deze therapie zijn gunstig, zo laat Tan zien. Wanneer in de eerste uren na een bypassoperatie acute afsluiting van de kransslagader optreedt, kan in sommige gevallen een dotterbehandeling een waardevol alternatief zijn naast acute heroperatie.

Eng Shiong Tan (Jakarta, 1955) studeerde geneeskunde te Amsterdam. Hij verrichtte zijn onderzoek bij het Thoraxcentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Tan blijft na zijn promotie werkzaam in het UMCG als cardioloog.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws